Организирање на настани

2.3.4lujge2 3.3.4lujge3

Организирање на  настани кои се случуваат секојдневно ширум светот, од локални организирани во раки на конвивиумите, до најголемите интернационални настани како „Салоне дел Густо“, „Тера Мадре“, „Слоу Фиш“ организирани од централната организација. На ови настани секојдневно се слават и промовираат производителите на вкусна храна, кои воедно се грижат за животната средина и луѓето, спојувајќи ги задоволството и одговорноста. Овие настани овозможуваат да се зајакнат врските меѓу производителите и конзументите, да се сподели концептот на „добра, чиста и правична храна“ и да се спојат заедно по важните прашања кои поврзуваат различните учесници во системот на храна. На овој начин производителите од различни региони и земји можат да разменат искуства за предизвиците и проблемите со кои се среќаваат при секојдневното производство. Пгледнете ги календарите на најзначајните настани на меѓународно и локално ниво во Македонија.

  • Скратување на синџирот на дистрибуција на храната и поврзување производителите и консументите преку локални манифестации и пазари организирани од конвивиумите, на кои се презентира одржливото земјоделство и занаетчиските производи од храна можат да купат производи и добијат информации за производите директно од производителите. некои од главните светски настани за храна: Salone del Gusto (Салонот на Вкусот) во Торино, Cheese! (Сирење!) во Бра, Slow Fish (Слоу Фиш) во Џенова, Terra Madre (Мајка Земја) светска конференција на заедниците за храна од целиот свет. Последниве години Слоу Фуд развива еден проект под името Earth Market (Пазар на Фармерите), каде потрошувачите