Архива

 • 13/ 08/1994
 • Време на пчелите: лекции од кошницата
  20/11/2016 | Предлог книга: „Време на пчелите: лекции од кошницата“ – Марк Л. Винстон Марк Л. Винстон во 2015 година е добитник на гувернеровата книжевна награда за документаристика за неговата книга „Време на пчелите: Лекции од кошница“. Како еден од водечките експерти во светот на пчелите и опрашувањето, д-р Винстон е исто така меѓународно признат истражувач, професор……

  Зошто да ги развиваме нашите сетила?
  31/10/2016 | Да се најде смисла, здрав разум, да се допрат туѓите чувства… Овие се само дел од секојдневните фрази кои ја истакнуваат важноста на сетилата во нашата ориентација. Таа ориентација има одредено влијание врз нашиот избор за тоа што ќе консумираме и каков стил на живот ќе одбереме да живееме. Познато е дека осетите кои се……

  Седум битни разлики меѓу Пармиџано Реџано и Грана Падано
  17/09/2016 | Конзорциумот на сирењето Грана Падано ја тужи американската сапуница “Дебелата и убавата“ (The Bold and the Beautiful), бидејќи во една сцена, еден од ликовите отворено ја потенцира предностa на сирењето Пармиџано Реџано (Parmigiano Reggiano) над Грана Падано (Grana padano). Веста предизвика понатамошна дебата, за разликите меѓу двата видови на сирење. Дали ja знаете разликата? Еве……

  Да влеземе во иднината на храната
  24/04/2016 | Во 2004 година на иницијатива на Слоу Фуд е отворен Универзитетот за гастрономски науки (УГН)  во комплексот Агенција ди Поленцо во близина на Бра,Италија, реновиран со поддршка од властите од регионот Пиемонт  и со повеќе од 300 приватни донатори. Слоу Фуд за таа цел ја формираше Асоцијацијата на Пријателите на Универзитетот за Гастрономски науки за……

  Што значи да се дегустира вино?
  14/02/2016 | Да се дегустира вино значи да се проба да се разбере, користејќи прецизен и кодифициран јазик поради кои причини тоа ни се допаѓа или не ни се допаѓа; тоа значи да се опишат на комплетен начин чувствата на задоволство или недопаѓање, на ентузијазам или разочарување, блискост или изненадување, што чувствуваме кога пиеме. За да стигнеме……

  Филмови на ТФФ 2015
  8/12/2015 | На второто издание на Трпеза Филм Фестивал, ќе имаме можност да проследиме ревија на филмови кои во изминатите години дадоа нов поглед на храната, преку начинот на кој ја третираа на филмското платно.  Дел од овие филмови извршија големо влијание и инспирираа повеќе автори да започнат да истражуваат и снимаат нови филмови и да им ги……

  Ботаника на желбата: Поглед на светот низ призмата на растението
  21/11/2015 | Книга, препорака од Слоу Фуд: „Ботаника на желбата“ – Мајкл Полан Четирите растенија чиишто приказни ги обработува оваа книга се оние што ги нарекуваме припитомени. Ние, луѓето, автоматски помислуваме дека припитомувањето е нешто што им го правиме на другите видови, а, всушност, факт е дека тие се оние што ни наметнале една умна стратегија за……

  Работилница „Подготвуваме ајвар“
  19/09/2015 | Во рамките на проектот “Конзервираме заедно” Слоу Фуд Водно ги поканува сите кои се заинтересирани за учество на работилницата “Подготвуваме Ајвар” која ќе се одржи на ден 04.10.2015 (недела). Работилницата ќе се одржи во просториите на Средното угостителско училиште Лазар Танев, Скопје со почеток во 09:00 часот. Сите заинтересирани кандидати најдоцна до 25.09.2015 (петок) да……

  „Слоу фуд“ ќе промовира македонска храна
  30/08/2015 | Македонија има одличен природен потенцијал за развој на земјоделството, особено на традиционалното производство кое се бара на странските пазари. Предничи традиционалното сточарско производство, чии млечни, традиционално произведени преработки, преку мрежата на „Слоу фуд“ ќе го трасираат патот за промоција и за продажба на европскиот пазар. Ова е заклучокот од вчерашната средба на министерот за земјоделство……

  Македонија ги доби првите сертифицирани вински советници!
  2/02/2015 | Во Камник Тренинг Центарот официјално беа доделени сертификатите на првите Вински Советници во Македонија, со што успешно се заокружи програмата за стекнување на познавања, вештини и компетиции за винскито сектор. Винаријата Камник освен со врвните квалитетни вина пред македонската јавност се претстави и како прв едуактивен центар во Македонија кој во фокусот го става подигањето……