Архива

 • 13/ 08/1994
 • Вкуси филм: трето издание на Трпеза Филм Фестивал
  15/08/2017 |   Филмови на третото издание на Трпеза Филм Фестивал: Сабота 19.08 2017 година 17.00 часот Пред поплавата|  Fisher Stevens|  2016 | 96 минути | САД „Пред поплавата“ е документарен филм за климатските промени во режија на Фишер Стивенс. Филмот е продуциран како соработка помеѓу Стивенс, Леонардо Ди Каприо, Џејмс Пакер, Брет Ратнер, Тревор Давидоски и……

  Колбаси без канцерогени адитиви, инспирирани од традиционалните рецептури
  6/05/2017 | Вкусни колбаси, во кои нема вештачки состојки за да се одржува нивната розова боја и трајност, создава македонски тим на наставно-научни работници на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје. Овие производи нема да содржат хемиски додадени синтетички нитрити и засилувачи на вкус, кои со прекумерно користење, може да предизвикаат рак. Практично, интернационалните Е-ознаки……

  Угостителите нудат македонска кујна со странски земјоделски производи
  24/04/2017 | Хотелите и рестораните во туристичките капацитети во земјава не користат земјоделски производи од локални земјоделци, туку набавуваат вакви производи преку големи дистрибутивни синџири. Спротивно на нашата практика во регионот локалните земјодлески производи се дел од туристичката понуда на угостителите, а во Европа станува стандард употребата на локални производи во угостителските објекти. Причина за ваквата состојба……

  Tрендови на занаетчиските пива во Италија
  19/03/2017 | Тера Мадре Салоне дел Густо беше една ретка извонредна можност да се запознаеме директно со пиварниците кои ја прифатија идеологијата на Slow Beer концептот и пробаме дел од нивните специјалитети. Ви пренесуваме дел од трендовите и искуствата во текот на тие 5 денови колку што траеше настанот, и претставиме дел од најинтересните приказни доловени на……

  Слоу Фуд го осудува одобрувањето на CETA од страна на Европскиот парламент
  16/02/2017 | Сеопфатниот економски и трговски договор (ЦETA) помеѓу ЕУ и Канада е одобрен од страна на Европскиот парламент денес, со 408 гласа за и 254 против, и покрај масовниот отпор од страна на јавноста. Европскиот парламент гласаше и покрај противењето на широката коалиција на граѓанското општество која повика на отфрлање на договорот во Европа и Канада.……

  Состојбата загрижувачка: Охридската пастрмка станува загрозен вид
  24/01/2017 | Според експертите, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на риба и понатаму е повеќе од загрижувачка. Ќе бидат потребни преку 40 години за повраток на Охридската пастрмка во водите на Охридското Езеро, на ниво од 90-те години, сметаат екологисти и спортските риболовци. Според нив, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на……

  Словенија ја додаде и водата во уставот, како основно право за секој граѓанин
  21/11/2016 | Парламентот на Словенија го усвои амандманот со кој се прогласува снабдувањето со чиста вода за “јавно добро управувано од страна на државата” и “не пазарна стока” Словенија го измени уставот за да го овозможи пристапот до вода за пиење, како основно право за сите граѓани и да го спречи нејзиното комерцијализирање. Со 64 гласа ЗА……

  „Учи за да не бидеш овчар“
  1/11/2016 | Oваа максима што уште се провлекува низ генерациите во Македонија е една од причините за намалувањето на добитчниот фонд. Според сточарите, иако платата е 400 до 500 евра, а и државата обезбедува дополнителни субвенции, никој не сака да биде овчар. Заинтересираност за оваа работа, посебно кај младите, речиси не постои. Доколку некој и се нафати……

  Нова ознака: производи со потекло од висикопланински предели
  24/10/2016 | Виолетовиот ориз од Хималаите, кајсиите без мов од Киргистан и црниот амарант од Андите се само дел од производите, кои ќе можат да носат етикета со информација, дека се со потекло од планински предел. Тоа ќе се случи преку новата програма, во поддршка на приходите на земјоделците во оддалечените региони. Луѓето, заштитата на свежата вода……

  Непрекината љубовна приказна – пивото на Тера Мадре Салоне дел Густо
  9/10/2016 | Пивото е нашиот стар пријател: оваа долга љубовна врска трае речиси 9000 години. Првите производители Сумеријанците, не ни можеле да претпостават за популарноста на пијалокот кои тие го произведувале тогаш, дека многу подоцна ќе стане пијалок кој ќе го освои светот. Последниве 150 години, во пивската индустрија воглавно доминираа хомогените лагер пива, светли на боја,……