Архива

  • 13/ 08/1994
  • Чурек со слатко од диви смокви
    14/04/2017 | Велигденските празници се период од годината каде целото семејство е собрано во домот, околу трпезата, каде неизбежни се традиционалните велигденски пецива. Едно од нив е Чурекот, познат уште под името козињак, плетенка или мириброд. Во различни региони во земјата е именуван по различни имиња, замесен со различни состојки, препознатливи за регионот каде се подготвува. Суво……

    Kруша во црвено вино
    4/02/2017 | Иако зимата пополека се повлекува со сите свои негативни епитети, но сеуште не е доцна да си приуштиме некои од нејзините благодети, како на пример некое зимско слатко задоволство. Вареното зачинето вино е првиот мирис кој асоцира на тоа, а зрелите круши се плодови во чиј вкус сеуште може да се ужива во овој период……

    Печени пиперки со макало од бадеми
    28/10/2016 | Пиперките, на секого од нас, најмногу му се допаѓаат во есен кога се зрели и црвени, посебно печени на плотна, тогаш нивното месо е најслатко. Апетитот се појавува, уште кога ќе се разлее мирисот во кујната, додека се печат, а се зголемува додека ги лупиме. Иако секој ќе се пожали дека денес има пиперки на……

    Тестенини ал’аматричана
    28/08/2016 | Овој рецепт ви го презентираме во прилог на кампањата на Слоу Фуд за донирање на средства од страна на рестораните ширум светот, кои на своите мениа ќе го воведат овој специјалитет со потекло од 1700та година од градот Аматриче, кој во август беше погоден од катастрофален земјотрес. Од секоја нарачана порција на тестенини ал`аматричана би……

    Полнети пиперки со домати и сирење
    25/08/2016 | Ова е сезона на полнет зеленчук. Модар патлиџан со зачинет кромид; тиквички со трошки и биено сирење и се разбира, класиката: полнети пиперки со мелено месо. Но во оваа пригода, ви презентираме еден малку поинаков вкус на полнети пиперки. Состојки: • 4 големи пиперки – бабури • 350 грама домати • 200 грама кравјо сирење……

    Сезона на вишните
    10/07/2015 | Вишна (лат. Prunus cerasus) е плодовито овошно дрво, познато уште од древните времиња. Било едно од омилените овошја на Персијците, Римјаните и Британците, а подоцна се пренело до скоро сите делови во светот. Нутриционистите за вишната велат дека е чудо од овошје, содржи се што е потребно за организмот да остане здрав и витален. Во……

    Печени компири со биено сирење
    23/11/2014 | Вкусни и крцкави компири во рерна со  биено сирење се одличен додаток на било кое месо или можете да ги послужите како самостојно јадење. Едноставен рецепт и вкусна примена на биеното сирење. Да внесиме малку иновација во  македонската гастрономија.   Потребни состојки: -600 г. помали компири -3 лажици маслиново масло -80 г. биено сирење, крупно……