Архива

 • 13/ 08/1994
 • Билјана Гарванлиева: Иднината на климата лежи во промена на мислата
  14/08/2017 | На третото издание на Трпеза филм фестивал, кој ќе се одржи на 19 и 20 август 2017 година во Задруга Артикултура, Битола, тема ќе бидат климатските промени и земјоделството. На таа тема ќе биде прикажан документарниот филм „После дождот“ на македонската режисерка Билјана Гарванлиева. Со вклучувањето во програмата на фестивалот сакаме да и оддадеме почит……

  Сè почнува од добриот леб
  8/06/2017 | За себе вели дека пораснал по скопските кафeани. Уште кога бил дете, сакал да готви. Другарчињата сонувале да бидат астронаути, пожарникари, балерини – тој мечтаел да биде слаткар. Зад себе има искуство во две кариери: гастрономска и менаџерско-корпоративна. Пред десетина години комплетно му се посветил на кулинарството. Тука сум свој на своето. Го сакам тој……

  Хедонизам и пост
  7/05/2017 | Се доловувам себеси во момент на чудење. Притоа седнати сме на два прекрасни камења, со плочеста форма и извонредно хоризонтална површина од горната страна. Чиниш камена маса исклесана од природата, трпеза поставена под штотуку разеленетото дрво. А на трпезата: марула, алабаш, некаква салата со јаболко, магдонос и жито, два добри леба и козјо сирење од……

  Светот е поле и за гастрономски натпревар на народите
  11/04/2017 | Светската организација „Слоу фуд“, во чија пирамида на залагања на врвот е грижата за добра, чиста и правична храна, повеќе од 10 години има своја локална единица и во Македонија. Гастро-ентузијасти и хедонисти, од една страна, но и активисти за заштита на биодиверзитетот на земјата и на она посебното, автентичното што го има секој народ……

  Мирјана Момировиќ: Ценете го ова што го имате!
  9/11/2016 | Босанка која живее и работи во Берлин, а потекнува од Сараево. Студирала германски јазик на Универзитетот во Сараево, каде во 1992 година се преселува во Берлин и се запишува на комуникации и стратешко планирање. После војната во Босна и Херцеговина останува во Берлин каде основа свое семејство и останува да живее до денес. Од 1992……

  Масимо Ботура: Сонот е она што нe води
  29/10/2016 | Готвачите се најдобри учители за пренесување на гастрономската култура. Тие имаат директен контакт со потрошувачите, уживаат во аурата на знаење и кредибилитетот, тие се внимателни истражувачи на хранливите ресурси на нивните територии. Нивната улога е од фундаментално значење за заштита на биодиверзитетот на земјоделските и прехранбените производи. “Во иднина, гледам готвачи кои доаѓаат во кујната……

  Џанфранко Киарини: Бидете горди на своето наследство
  17/10/2016 | Почитуван Шеф Кјарини, добредојдовте во Македонија. Како се случи соработката со нашите готвачи и Slow Food Македонија? Колку време сте во земјава и каков е вашиот прв впечаток? Пред сé, би сакал да се заблагодарам за гостопримството, Македонија беше одлична при нашето прво пристигнување. Сé започна кога Шеф Ана и јас решивме да започнеме со……

  Марјан Костадиновски: Крафт пиварството е работа на вкус и креативност на пивскиот мајстор
  2/08/2016 | Познат лик од урбаното живеење во метрополата.  Хедонист кој ужива во убавите нешта, како музика, уметност, урбана култура. Ентузијаст, кој сака да ги сподели неговите искуства и да наметне нови трендови. Тука се преплетува и неговата љубов кон пивото. Марјан, го живееш животот опкружен со работи кои ги сакаш и те прават среќен. Како ти……

  Карло Петрини: Како мојата љубов кон храната се претвори во животна професија
  10/01/2016 | „Нашата филозофија е за добра, чиста и правична храна: Добра бидејќи е здрава и вкусна, чиста бидејќи нејзиното производство не влијае штетно врз животната средина и се запазува благосостојбата на животните и правична бидејќи ја почитува работата на тие коишто ја произведуваат, преработуваат и дистрибуираат.“ Во 1986 година, во знак на протест против отварањето на……

  Васлика Стефановска: Слоу Фуд се спротивстави на брзата храна
  26/05/2015 | Интервју на Василка Стефановска, лидер на Слоу Фуд Водно со новинарката Валентина Тодоровска за „Утрински Весник“ Василка Стефановска работи во СУГС „Лазар Танев“ 32 години, по едукација е инженер-технолог и е активен член на организацијата „Слоу фуд“ За почеток – дали „Слоу фуд“ е противтежа на брзата храна, од каде идејата, а потоа – и……