Архива

  • 13/ 08/1994
  • Мирјана Момировиќ: Ценете го ова што го имате!
    9/11/2016 | Босанка која живее и работи во Берлин, а потекнува од Сараево. Студирала германски јазик на Универзитетот во Сараево, каде во 1992 година се преселува во Берлин и се запишува на комуникации и стратешко планирање. После војната во Босна и Херцеговина останува во Берлин каде основа свое семејство и останува да живее до денес. Од 1992……

    Масимо Ботура: Сонот е она што нe води
    29/10/2016 | Готвачите се најдобри учители за пренесување на гастрономската култура. Тие имаат директен контакт со потрошувачите, уживаат во аурата на знаење и кредибилитетот, тие се внимателни истражувачи на хранливите ресурси на нивните територии. Нивната улога е од фундаментално значење за заштита на биодиверзитетот на земјоделските и прехранбените производи. “Во иднина, гледам готвачи кои доаѓаат во кујната……

    Џанфранко Киарини: Бидете горди на своето наследство
    17/10/2016 | Почитуван Шеф Кјарини, добредојдовте во Македонија. Како се случи соработката со нашите готвачи и Slow Food Македонија? Колку време сте во земјава и каков е вашиот прв впечаток? Пред сé, би сакал да се заблагодарам за гостопримството, Македонија беше одлична при нашето прво пристигнување. Сé започна кога Шеф Ана и јас решивме да започнеме со……

    Марјан Костадиновски: Крафт пиварството е работа на вкус и креативност на пивскиот мајстор
    2/08/2016 | Познат лик од урбаното живеење во метрополата.  Хедонист кој ужива во убавите нешта, како музика, уметност, урбана култура. Ентузијаст, кој сака да ги сподели неговите искуства и да наметне нови трендови. Тука се преплетува и неговата љубов кон пивото. Марјан, го живееш животот опкружен со работи кои ги сакаш и те прават среќен. Како ти……

    Карло Петрини: Како мојата љубов кон храната се претвори во животна професија
    10/01/2016 | „Нашата филозофија е за добра, чиста и правична храна: Добра бидејќи е здрава и вкусна, чиста бидејќи нејзиното производство не влијае штетно врз животната средина и се запазува благосостојбата на животните и правична бидејќи ја почитува работата на тие коишто ја произведуваат, преработуваат и дистрибуираат.“ Во 1986 година, во знак на протест против отварањето на……

    Васлика Стефановска: Слоу Фуд се спротивстави на брзата храна
    26/05/2015 | Интервју на Василка Стефановска, лидер на Слоу Фуд Водно со новинарката Валентина Тодоровска за „Утрински Весник“ Василка Стефановска работи во СУГС „Лазар Танев“ 32 години, по едукација е инженер-технолог и е активен член на организацијата „Слоу фуд“ За почеток – дали „Слоу фуд“ е противтежа на брзата храна, од каде идејата, а потоа – и……

    Слободен Чокревски: Македонските традиционални јадења, ќе запловат во светската арка на вкусови
    18/05/2008 | Интервју со Слободен Чокревски, основач на „Слоу Фуд Скопје“ за Бар Код Магазин: Македонија е ризница на вкусови, но за жал традиционалните македонски рецепти како што се ширден, кумановски мезалак, тресена пастрмка и преспански крап се фрлаат во заборав. Младите веќе одбиваат да ги подготвуваат рецептите од своите баби и не знаат да спремат макало,……