Архива

 • 13/ 08/1994
 • После Slow food, на ред е и Slow wine
  15/08/2017 | Енолог во семејната винарија „Ерос“, Сашко Андов има мисија да ја врати винската сорта Странушина во редот на квалитетни автохтони македонски сорти, како и да го промовира концептот на Slow wine. Сашко Андов е енолог и наследник на малата семејна винарија Ерос која ја почнал неговиот татко Душко Андов пред 20 години. Неговата мисија денеска,……

  На престижни кулинарски школи, македонската кујна во срцето
  10/05/2017 | Млад готвач, на пракса во Европскиот парламент, а веќе му подготви специјалитет на претседателот на Социјалдемократската партија на Германија (СПД) Мартин Шулц. За него веројатно допрва ќе слушнеме. Горд Македонец, како што вели, роден во Франкфурт, школуван во Италија и на престижниот универзитет Cefppa Adrien-Zeller кај Стразбур. Тоа е Даниеле Роберто, 22-годишно момче кое својата……

  Ресторан дизајниран според филозофијата на Слоу Фуд
  19/11/2016 | Герт Бурема го води ресторанот Меркелбах, кој се наоѓа во историската зграда Хуизе Франкендаел и го носи името според познатиот германски архитект Бен Меркелбах кој во минатото живеел таму. Зградата е сместена веднаш до паркот Франкендаел во квартот Ватерграфсмер во Амстердам. Од 2004 година, Герт е во можност да им понуди мени на гостите во……

  „Свирипиле“ – уште еден македонски рецепт кој го освојува светот
  23/10/2016 | Луѓето не можат без него. Веќе одамна е вкус без кој некои јадења се нецелосни. Тешко дека ќе се најде кујна во која го нема, освен кога ќе се потроши па се чека да стигне следното ќесенце од пазар. Вака почнува приказната за традиционалното македонско „свирипиле“ раскажана во брошурата „Буковска пипер“ каде уште стои дека……

  Станушината како аманет
  11/09/2016 | Орце Димитриевски, косопственик на винаријата Брушани, се води од љубовта и традицијата кон виното. Или поточно, оживување на традицијата преку правење вино, длабока посветеност кон одгледување на вранецот и единствената автохтона сорта во Македонија, станушината, која сака да ја издигне до препознатливост во пошироки рамки. Насадите на оваа мала бутик винарија, се наоѓаат под падините……

  K’цаната сол, уште една приказна за Кратово
  8/04/2016 | К’цаната сол од Кратово доаѓа директно од облеаните со сонце и галени од ветерот падини на Осоговските планини во Македонија. Ова е патување низ тајните на едно семејство ќе што сака да го отвори првиот „слоу“ хостел оддалечен на три дена јавање со коњ од Егејското море. Опивна симфонија од мириси и ароми ја исполнува……

  Топејнца во сирна недела
  12/03/2016 | Неделата пред Прочка се вика Сирна недела или Сирници поради тоа што во овој период се јадат млечни производи. Некои ја викаат и Бела недела. Понеделникот се нарекува Сирни понеделник или во село Волино, Дебарца е познат како Југу Југу . Од обичаите што се изведуваат на Југу Југу интересно е канењето на ветерот да……

  ,,Slow food” наспроти ,,Fast food”
  28/08/2015 | Козјачко-пчињскиот регион е еден од идеалните за тоа во државава. Јадења готвени на дрва во за тоа специјални глинени садови, какви што ги готвеле нашите претци од земјоделски култури без пестициди, можат да бидат здрава храна, но и бренд, вели Италијанецот Филипо Унтерхофер, претседател на Конвивиумот „Слоу Фуд“. Според него, изработка во мали количества на……

  Со капка вино до грст љубов
  14/02/2015 | И покрај различни мислења за тоа кој празник да го славиме, кога подобро ќе се размисли виното и љубовта делат многу заедничи работи. Љубовта и виното даваат инспирација за радост во живеењето, будат страст која го менува, омекнува и разнежнува човековото срце. 14 Февруари Денот на Св.Трифун и Св.Валентин е денот кога се буди љубовта……

  Со капка вино до грст љубов
  14/02/2015 | И покрај различни мислења за тоа кој празник да го славиме, кога подобро ќе се размисли виното и љубовта делат многу заедничи работи. Љубовта и виното даваат инспирација за радост во живеењето, будат страст која го менува, омекнува и разнежнува човековото срце. 14 Февруари Денот на Св.Трифун и Св.Валентин е денот кога се буди љубовта……