Арка на вкусови

Излистани статии: 10
Мајсторлукот на македонското традицонално бело овчо сирење
16/04/2018 | „Бач“ не може да биде секој. Само пргав, вреден и чист човек, никако тром или мрзлив, децидни се нашите мајстори за традиционално бело овчо сирење. Тие се уште ги негуваат старите рецепти, на нашите баби и дедовци. Не отстапуваат и покрај низата проблеми во сточарството со кои се соочуваат. Доследно ја продолжуваат и чуваат традицијата.…...
Чурек – сплет на љубов, вкусови и традиција
10/04/2018 | Богатството од различни видови храна направени од брашно се белег на речиси секој регион од Македонија. Со самото тоа што во земјава постојат неколку големи житници на кое се произведува квалитетна пченица а со тоа и квалитетно брашно народот со текот на времето развил многу видови јадења засновани токму на тестото како основа над која…...
Нема кој да ги наследи мајсторите на традиционален галички кашкавал
16/03/2018 | Сезоната на правење традиционален галички кашкавал е од 1 јуни до 15 август. Овој уникатен производ и своевиден македонски бренд, е познат и многу баран, особено меѓу љубителите на сирења. Сите мајстори во Македонија за правење традиционален галички кашкавал се од село Кркља, Кривопаланечко. Така е најмалку 100 години. Но, дали има кој да ги…...
Вики ја сака храната 2017
16/11/2017 | Вики ја сака храната (Wiki Loves Food) е натпревар на фотографии организиран од Википедија/Викимедија за храната, традиционалните јадења и специјалитети во Македонија. Натпреварот беше прв пат организиран во 2015 г. од страна на Викимедија Индија, додека во 2017 за прв пат ќе се спроведе и во Македонија. „Со овој натпревар сакаме да собереме фотографии од…...
На здравје со мастика за добро расположение и за поздрав живот
16/11/2017 | По патот каде што се прави егзотичниот пијалок На здравје со мастика за добро расположение и за поздрав живот Доцна есен… Убав врнежлив саботен ден. Се движиме кон југот на Македонија. Валандово ни е целта на нашата посета, градот кој изобилува со природа, убавина, топлина, плодна почва… Рај за растенија, животни и за секој добронамерник…...
Македонското овчарство – чувар на традиционалното бело сирење
16/10/2017 | Меденица – највисокиот врв на Бистра, 2.400 метри. Спроти него Чаушица, 1.750 метри. Времето како да застанало.Се е поинаку. Особено природата. Од сите страни планини како персиски килими во милион бои, а одозгора намрштени облаци кои истовремено велат „добредојдовте“. Не пречека Скендер Аме, нашиот соговорник, сопственик на бачилото Требишка Рупа, лоцирано во подножјето на Меденица,…...
Дренакот и бело зимското грозје дар од природата кој мора да се заштити
16/10/2017 | Македонија не ретко се нарекува и како „Земјата на виното“. Тоа не е случајно а ниту погрешно а сигурно и вие ќе се согласите ако барем еднаш пробате од божјата капка која се произведува на виногорјата ширум оваа земја, држава или регион кој секако опфаќа многу поголем дел од сегашнава дефинирана како Република Македонија. Но,…...
Сè почнува од добриот леб
08/06/2017 | За себе вели дека пораснал по скопските кафeани. Уште кога бил дете, сакал да готви. Другарчињата сонувале да бидат астронаути, пожарникари, балерини – тој мечтаел да биде слаткар. Зад себе има искуство во две кариери: гастрономска и менаџерско-корпоративна. Пред десетина години комплетно му се посветил на кулинарството. Тука сум свој на своето. Го сакам тој…...
Колбаси без канцерогени адитиви, инспирирани од традиционалните рецептури
06/05/2017 | Вкусни колбаси, во кои нема вештачки состојки за да се одржува нивната розова боја и трајност, создава македонски тим на наставно-научни работници на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје. Овие производи нема да содржат хемиски додадени синтетички нитрити и засилувачи на вкус, кои со прекумерно користење, може да предизвикаат рак. Практично, интернационалните Е-ознаки…...
Филмот за Буковската пипер побуди голем интерес кај германските гледачи
04/04/2017 | Минатата недела на германскиот канал Арте премиерно беше прикажан филмот за буковската пиперка, зачин што се употребува во македонската кујна. Филмот е снимен во битолското село Буково, во септември 2016 година како дел од серијалот „На трпеза кај…“, чиј подуцент и режисер е Мирјана Момировиќ. Трае 26 минути, живописно го презентира животот на селаните во…...
  • 1
  • 2