Едукација

Излистани статии: 6
Бирарија – Фестивал на занаетчиско пиво
24/06/2019 | Почетоците на пиварството во Македонија се врзани за Битола. Традицијата на консумација, боемството и интересот на новите генерации за занаетчиските пива, не инспирираа да се зафатиме со организирање на првиот пивски фестивал во нашиот град. Време: 29.06 2019, сабота 18-24ч. Локација : пацио на Музејот во Битола. Програма: •Дегустација на 50тина различни пива од 15…...
Прв „Пазар на локални производи“ во Битола
13/09/2018 | Oваа сабота на 15.09 2018 година, ќе се отвори првиот „Пазар на локални производи“ во Битола, со почеток од 10 часот во „ЈП Пазари“ во Нова Битола. Концептот на пазарот е замислен како место каде директно ќе се среќаваат производителите кои ќе ги нудат своите производи и консументите, кои по фер цени ќе добијат квалитет…...
Вкуси филм: трето издание на Трпеза Филм Фестивал
15/08/2017 |   Филмови на третото издание на Трпеза Филм Фестивал: Сабота 19.08 2017 година 17.00 часот Пред поплавата|  Fisher Stevens|  2016 | 96 минути | САД „Пред поплавата“ е документарен филм за климатските промени во режија на Фишер Стивенс. Филмот е продуциран како соработка помеѓу Стивенс, Леонардо Ди Каприо, Џејмс Пакер, Брет Ратнер, Тревор Давидоски и…...
Зошто да ги развиваме нашите сетила?
31/10/2016 | Да се најде смисла, здрав разум, да се допрат туѓите чувства… Овие се само дел од секојдневните фрази кои ја истакнуваат важноста на сетилата во нашата ориентација. Таа ориентација има одредено влијание врз нашиот избор за тоа што ќе консумираме и каков стил на живот ќе одбереме да живееме. Познато е дека осетите кои се…...
Со љубов од Битола
14/08/2016 | Во, четвртокот, во кафе барот Порта Џез во Битола, беше отворена традиционалната изложба „Со љубов од Битола“. Организаторите, Центарот за европски развој и интеграција во соработка со алумните на школата за лидерство и јавни политики ПОЛИТЕА велат дека изложбата е аспирација преку фотографија да се потсетиме дека убавината е во окото на набљудувачот и дека…...
Да влеземе во иднината на храната
24/04/2016 | Во 2004 година на иницијатива на Слоу Фуд е отворен Универзитетот за гастрономски науки (УГН)  во комплексот Агенција ди Поленцо во близина на Бра,Италија, реновиран со поддршка од властите од регионот Пиемонт  и со повеќе од 300 приватни донатори. Слоу Фуд за таа цел ја формираше Асоцијацијата на Пријателите на Универзитетот за Гастрономски науки за…...