Конвивиуми во Македонија

Излистани статии: 9
Бирарија – Фестивал на занаетчиско пиво
24/06/2019 | Почетоците на пиварството во Македонија се врзани за Битола. Традицијата на консумација, боемството и интересот на новите генерации за занаетчиските пива, не инспирираа да се зафатиме со организирање на првиот пивски фестивал во нашиот град. Време: 29.06 2019, сабота 18-24ч. Локација : пацио на Музејот во Битола. Програма: •Дегустација на 50тина различни пива од 15…...
Сечуанска кујна во „Вила Дихово“
23/10/2018 | Неверојатната разноликост на кинеската кујна е создадена низ долга и возбудлива историја. Денес кинеската кујна е многу популарна во светот, а кинеските ресторани се се повеќе посетени. Кинеската кујна води потекло од разните региони во Кина и денес е распространета во речиси сите земји ширум светот. Регионалните култури во Кина се разликуваат една од друга…...
Вкуси филм: трето издание на Трпеза Филм Фестивал
15/08/2017 |   Филмови на третото издание на Трпеза Филм Фестивал: Сабота 19.08 2017 година 17.00 часот Пред поплавата|  Fisher Stevens|  2016 | 96 минути | САД „Пред поплавата“ е документарен филм за климатските промени во режија на Фишер Стивенс. Филмот е продуциран како соработка помеѓу Стивенс, Леонардо Ди Каприо, Џејмс Пакер, Брет Ратнер, Тревор Давидоски и…...
Програма на Трпеза Филм Фестивал 2017
15/08/2017 |     Сабота 19.08 2017 година 16.00 часот   Фестивалскo кафуле 17.00 часот  Проекција: Пред поплавата (документарен филм) 18.00 часот  Театар на вкусови:  „Ќофтиња и грмотевици“ (готвење во живо) 18.30 часот  Проекција: Пивска култура (документарен филм) 19.30 часот  Дегустација: Вкусовите на првите македонски занаетчиски пива според Slow beer                  концептот 21.00 часот Проекција: Mортон и Миа (краток…...
Фестивал на улична храна во Солун
23/04/2017 | Слоу Фуд Битола и МиГ Травел Ве водат на првиот „Фестивал на улична храна во Солун“ Сабота 29.04 2017 Креативниот тим на Соул Фуд Солун со гордост ги поканува сите гурмани на првиот Фестивал на улична храна. Фестивалот се одржува на 29 и 30 април од 10 часот до 22 часот, а ќе се одржи…...
Светот е поле и за гастрономски натпревар на народите
11/04/2017 | Светската организација „Слоу фуд“, во чија пирамида на залагања на врвот е грижата за добра, чиста и правична храна, повеќе од 10 години има своја локална единица и во Македонија. Гастро-ентузијасти и хедонисти, од една страна, но и активисти за заштита на биодиверзитетот на земјата и на она посебното, автентичното што го има секој народ…...
„Слоу викенд„ во Кратово
02/11/2016 | Слоу Фуд Осогово и етно куќа „Шанчева“ ги покануваат сите членови и поддржувачи на Слоу Фуд, ученици, студенти по гастрономија, туристи, љубители на македонската храна, на 5 и 6 ноември 2016, недела во етно куќа „Шанчева“, Кратово на „Слоу викенд“, да се запознаат со семејната традиција на семејството Доневски од Шлегово, долга преку 250 години,…...
Слоу Фуд ден во Вила Дихово
18/02/2015 | Слоу Фуд ден „Вила Дихово“, с.Дихово, Битола, 15 јуни 2013, почеток од 12:00 чaсот организатор „Слоу Фуд Битола“   Програма: Пазар на фармери 12:00 часот: Продажба на домашни производи, разговори и дружба со локалните фармери, Винотека 12:00 часот – Можност за уживање во локални вина и други домашни пијалоци Слоу Фуд едукација на деца Слоу…...
Партнерства на иднината
25/08/2011 | Големината на Слоу Фуд како организација е во нејзината активност во различни точки на земјината топка преку локалните членови, производители и експерти, кои се вмрежени во една глобална мрежа. Отвореноста на членовите на Слоу Фуд ширум светот, да научат нешто ново и да го споделат своето знаење со други, е она што особено ме импресионира…...