Компостирањето – решение за проблемот со прекумерниот отпад

…или како да започнеме со органско производство во нашата градина. ,,Секојдневно сè повеќе се гушиме во сопствениот отпад”. Наместо да седиме со ,,скрстени раце” и да очекуваме некој друг да ни го реши проблемот, време е да ги ,,засукаме ракавите” и да почнеме да дејствуваме, пред сè со чистење на сметот од сопствениот двор. Нè очекува долг пат кој ќе го почнеме со првиот чекор што ќе го направиме во својата околина, во сопственото домаќинство, така што ќе почнеме да компостираме. Лиценцата за компостирање ѝ припаѓа на природата, но тоа не значи дека и човекот не може да компостира. Напротив, секој од нас може да компостира. Пробајте да компостирате, следејќи ги упатствата што овде ќе ги прочитате. Верувајте, ќе добиете компост. За развиените земји не постои отпад. Тој или се рециклира, или се користи како енергенс. Рационалниот европски Запад нe признава отпад, туку на сите начини се обидува да биде

Наши иницијативи

Партнери