РЕПУБЛИКА: „Стоп ГМО со уметност“ во скопската чаршија

Денеска во Старата скопска чаршија, младите од невладината оганизација „Слоуфуд“ организираа ликовна колонија на тема „Стоп ГМО со уметност“.

Преку цртежи, студенти од Факултетот за ликовни уметности и ученици од Средното уметничко училиште го изразија револтот против генетски модифицираната храна (ГМО). Заедно со изложбата беше отворен и едукативен штанд со информации за влијанието и штетноста на генетски модифицираната храна.
ГМО се добива кога се менуваат гените на растенијата и гените на животните. ГМО не настанува природно, па затоа нашиот организам го препознава како туѓо тело и реагира со создавање на разни болести.

Здружението за заштита, промоција и едукација за храна „ СЛОУ ФУД МЛАДИ – МАКЕДОНИЈА“ – Скопје е здружение кое ги обединува младите за промоција и поддршка на традиционална храна.
Извор: http://republika.mk/?p=72573