Мора да се ограничат транс мастите во храната, бара Европскиот парламент

Европскиот парламент усвои резолуција за ограничување на транс-масните киселини кои ги содржат мастите во прехранбените производи. Со неа се бара од Европската комисија во рок од две години да донесе регулативи за правно ограничување на нивото на овие масти во прехранбените производи.

Како што појаснува хрватската пратеничка Билјана Борзан, тоа се индустриски хидрогенизирани незаситени масни киселини, кои се исклучително штетни за здравјето, особено за кардиоваскуларниот систем и најчесто се наоѓаат во маргаринот, полуготовата и пржената брза храна.

“Истражувањата покажуваат дека дебелината и прекумерна телесна тежина во Европа се наоѓа во епидемиски размери. Се проценува дека од болестите на срцето и кардиоваскуларниот систем на годишно ниво во ЕУ умираат 660.000 луѓе и индустриските транс масти се идентификувани како супстанци кои поединечно се едни од најштетните “, се вели во изјавата на Борзан.

Во резолуцијата на Парламентот е наведено дека потрошувачката на транс масти се поврзани со зголемениот ризик од кардиоваскуларни болести, неплодност, ендометриоза, камен на жолчка, Алцхајмерова болест, дијабетес и одредени видови на рак.
Европратениците сметаат дека законската граница овие масти на ниво на ЕУ е најдобро решение, бидејќи се покажа дека националните ограничувања не се доволно ефикасни што се должи на слободниот проток на стоки преку отворените граници.

Се смета за предлог и наместо забрани, да се воведе задолжително обележување и предупредувања на етикетите. Сепак, нивото на јавната свест за индустриски добиените транс-масни киселини е премногу ниска за да имаат некаков ефект.

Резултатите од истражувањето, спроведено неодамна во Хрватска покажуваат дека граѓаните не се запознаени со проблемот на овие транс-масни киселини. Само 25 отсто од испитаниците веруваат дека тие имаат негативен ефект врз здравјето, 52 отсто не знаат или немаат мислење, а 22 отсто сметаат дека тоа позитивно влијаат на здравјето.

“Овие податоци го поддржуваат тврдењето дека посебното обележување на транс-масните киселини ќе помогне да се намали нивната потрошувачка, бидејќи луѓето едноставно не знаат што е тоа. Младите луѓе на возраст од 18-30 години се најголемите потрошувачи на транс масти во Хрватска и тоа е во наш интерес е ЕУ да дејствува брзо и одлучно”, рече Борзан, додавајќи дека дел од популацијата, што е веројатно подебели во Европа адолесцентите во нејзиниот источен дел, а потоа во Хрватска.

Борзан со Светската здравствена организација (СЗО) во февруари организираше конференција за борбата против прекумерната тежина и дебелината и поврзаноста со хроничните болести. Еден од заклучоците беше да се иницира во Европскиот парламент усвојување на резолуции за ограничување на индустриските транс-масти.

“Денес целта ја исполнивме. Транс мастите се тивок убиец и Комисијата треба да се одговори што е можно поскоро, бидејќи тоа е превисока цена која ја плаќаме во форма на човечки животи и медицински трошоци и боледувања”, заклучи Борзан.
Резолуцијата беше изгласана со 586 гласа “за”, 19 “против” и 38 воздржани, се вели во соопштението.

Фото кредит © Slow Food Macedonia архива