Заштитени ознаки на потекло

Излистани статии: 10
Орасници, евергрин десерт и за новото време
24/06/2019 | Сонцето запекло, небаре ова му е генералка пред пензионирање а летото штотуку почна. Нема врска, се тешам додека се препелкам како во тавче – од прегреаната градска калдрма, полни меани и кафулиња…Тргнав да барам и да се засладам со орасници, и, не се предавам, иако во неколкуте „ударни“ слаткарници во Скопје добив негативен одговор- орасниците…...
Ѓомлезе – традиција што живее
24/06/2019 | Ѓомлезе, ѓомлезец, тури – потпечи или кашалник, ова се називи кои се однесуваат на еден ист македонски традиционален специјалитет. Охриѓани и стружани битка бијат кому му припаѓа овој специјалитет, но за воља на вистината во тоа му се мешаат и преспани. И тие велат ѓомлезето е „наш“ специјалитет. Охриѓани пак се зафатија со негово брендирање.…...
#НашиПлодови: знаење и едукација
04/03/2019 | Почитувани пријатели, Со нескриено задоволство сакаме да ви се заблагодариме за учеството во квизот „Наши плодови“, кој го реализиравме во текот на изминатите два месеци. Идејата ни беше да ве анимираме, да го провериме вашето знаење и заеднички да се едуцираме за нашата храна и богатиот биодиверзитет и традициите кои ги поседуваме. Во текот на…...
Земјата на млекото и парите
15/02/2019 | Пред повеќе од десет години, во своето ремек-дело “Дилема на омниворите”, мојот пријател Мајкл Полан објасни дека евтината храна е илузија: ако како потрошувачи не ја платиме вистинската цена за храната на каса, ќе ја платиме подоцна преку животната средина и нашето здравје. Размислувањето на Полан нè тера да ја преиспитаме улогата на секој од…...
Партнерство за заштита и промоција на македонската храна
06/02/2019 | Денес, во име на „Слоу Фуд Македонија“, Николче Николовски, претседателот на Националниот одбор и министерот Љупчо Николовски потпишаа Меморандум за соработка помеѓу и „Слоу Фуд Македонија“ и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија. Со меморандумот се договорија да ги здружат силите во заедничка соработката за зачувување на агробиодиверзитетот, унапредување на производствата на…...
Подготвена и иницијална листа на традиционални производи
06/02/2019 | Македонија мора да воспостави систем за заштита на традиционалното производство и за поддршка на локалните производители. Законски решенија имаме, но не и позитивни резултати. Се уште само еден производ во земјава е регистриран со ознака за квалитет. Се уште немаме листа на традиционални производи со детален опис и историска поврзаност со регионите. Постои само Национална…...
Благосостојбата на локалната заедница, наместо корпоративен профит!
16/08/2018 | Разочарувачки е да се видат помпата во медиумските објави и промоцијата кон која придонесуваат највисоките институции на државата за нечија приватна инвестиција, за сметка на здравјето на граѓаните. Наместо тоа, од институциите се очекува да промовираат зголемена поддршка и мерки за унапредување на органското производство, на традиционални македонски производи со заштитени ознаки за потекло и…...
Хигиената најважна за квалитетно традиционално бело овчо сирење
01/06/2018 | За правење квалитетно традиционално бело овчо сирење, хигиената е врвен приоритет. Нашите мандраџии во најголем број случаи ги задоволуваат условите од овој аспект. И самите велат дека хигиената е број еден. Посебно внимаваат на стерилноста на објектите, но секако, многу водат сметка и за „ инструментите“ што ги користат во процесот на производство. Сепак, повеќето…...
На здравје со мастика за добро расположение и за поздрав живот
16/05/2018 | По патот каде што се прави егзотичниот пијалок На здравје со мастика за добро расположение и за поздрав живот Доцна есен… Убав врнежлив саботен ден. Се движиме кон југот на Македонија. Валандово ни е целта на нашата посета, градот кој изобилува со природа, убавина, топлина, плодна почва… Рај за растенија, животни и за секој добронамерник…...
Мајсторлукот на македонското традицонално бело овчо сирење
16/04/2018 | „Бач“ не може да биде секој. Само пргав, вреден и чист човек, никако тром или мрзлив, децидни се нашите мајстори за традиционално бело овчо сирење. Тие се уште ги негуваат старите рецепти, на нашите баби и дедовци. Не отстапуваат и покрај низата проблеми во сточарството со кои се соочуваат. Доследно ја продолжуваат и чуваат традицијата.…...
  • 1
  • 2