Земјоделска политика

Излистани статии: 5
Партнерство за заштита и промоција на македонската храна
06/02/2019 | Денес, во име на „Слоу Фуд Македонија“, Николче Николовски, претседателот на Националниот одбор и министерот Љупчо Николовски потпишаа Меморандум за соработка помеѓу и „Слоу Фуд Македонија“ и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија. Со меморандумот се договорија да ги здружат силите во заедничка соработката за зачувување на агробиодиверзитетот, унапредување на производствата на…...
Неискористен потенцијалот за органско производство
15/10/2018 | Потенцијалот на Македонија во органското производство е неискористен, а не се развиени свеста и навиките за консумирање на органска храна кај нашето население. После бранот на подигнување на свесност за безбедноста на храната кон крајот на 90те истовремено и бројните скандали со квалитетот на храна и ГМО темата и процесот на глобализација, кој пазарот на…...
Благосостојбата на локалната заедница, наместо корпоративен профит!
16/08/2018 | Разочарувачки е да се видат помпата во медиумските објави и промоцијата кон која придонесуваат највисоките институции на државата за нечија приватна инвестиција, за сметка на здравјето на граѓаните. Наместо тоа, од институциите се очекува да промовираат зголемена поддршка и мерки за унапредување на органското производство, на традиционални македонски производи со заштитени ознаки за потекло и…...
Македонското овчарство – чувар на традиционалното бело сирење
18/04/2018 | Меденица – највисокиот врв на Бистра, 2.400 метри. Спроти него Чаушица, 1.750 метри. Времето како да застанало.Се е поинаку. Особено природата. Од сите страни планини како персиски килими во милион бои, а одозгора намрштени облаци кои истовремено велат „добредојдовте“. Не пречека Скендер Аме, нашиот соговорник, сопственик на бачилото Требишка Рупа, лоцирано во подножјето на Меденица,…...
Слоу Фуд го осудува одобрувањето на CETA од страна на Европскиот парламент
16/02/2017 | Сеопфатниот економски и трговски договор (ЦETA) помеѓу ЕУ и Канада е одобрен од страна на Европскиот парламент денес, со 408 гласа за и 254 против, и покрај масовниот отпор од страна на јавноста. Европскиот парламент гласаше и покрај противењето на широката коалиција на граѓанското општество која повика на отфрлање на договорот во Европа и Канада.…...