Локални семиња

Излистани статии: 3
Зачувувањето на семињата е политички акт
16/01/2019 | „Семето посадено во почвата не прави едно со Земјата.Тоа не прави да сфатиме дека ние сме Земјата.“ Образувана во полето на физиката и филозофијата, Вандана Шива е позната по нејзиниот активизам против ГМО, глобализацијата, патентите за семиња и традиционалната храна. Таа е ко-основач на oрганизацијата „Навдања“ ( Navdanya), која што го промовира зачувувањето на семињата…...
Автохтоните сорти на житарки, како бизнис идеја за производство на органски интегрални брашна
15/07/2018 | Житните растенија имаат најдолга историја во исхраната на човекот, и го следат неговиот цивилизациски развој. Со започнување на одгледување на житата лугето го напуштиле номадскиот начин на живеење. Погодноста за исхрана и можноста за складирање ги направиле житата основни прехранбени намирници. Благодарение на супериорните хранливи материи кои се составен дел на зрната, житарките се застапени…...
Старите семиња од Словенија во маркетите на „Шпар“
19/03/2017 | Семиња од старите словенечки сорти овошје и зеленчук ќе им бидат достапни на потрошувачите во трговскиот синџир „Шпар” во Словенија, како резултат на акцијата на компаниите „Шпар” – Словенија и „Семенарна Љубљана”, соопштија компаниите. Со акцијата SPAR Kot Nekoč („Шпар – како некогаш”), чија цел е зачувување на автентичните словенечки градинарски култури, на потрошувачите за…...