Млеко

Излистани статии: 10
Земјата на млекото и парите
15/02/2019 | Пред повеќе од десет години, во своето ремек-дело “Дилема на омниворите”, мојот пријател Мајкл Полан објасни дека евтината храна е илузија: ако како потрошувачи не ја платиме вистинската цена за храната на каса, ќе ја платиме подоцна преку животната средина и нашето здравје. Размислувањето на Полан нè тера да ја преиспитаме улогата на секој од…...
Македонското традиционално козјо сирење – повторно на трпезата или „гозба“ само за ентузијастите
12/12/2018 | Ќе успее ли Македонија да направи бренд од козјото сирење, да го врати на домашната, но и да го наметне на светските трпези, да го направи препознатлив и баран производ? Ќе успее ли да го искористи потенцијалот или овој сегмент од сточарството стихијно ќе замре? Познавачите велат дека традиционалните козји сирења во Македонија се речиси…...
Македонското овчарство – чувар на традиционалното бело сирење
18/04/2018 | Меденица – највисокиот врв на Бистра, 2.400 метри. Спроти него Чаушица, 1.750 метри. Времето како да застанало.Се е поинаку. Особено природата. Од сите страни планини како персиски килими во милион бои, а одозгора намрштени облаци кои истовремено велат „добредојдовте“. Не пречека Скендер Аме, нашиот соговорник, сопственик на бачилото Требишка Рупа, лоцирано во подножјето на Меденица,…...
Мајсторлукот на македонското традицонално бело овчо сирење
16/04/2018 | „Бач“ не може да биде секој. Само пргав, вреден и чист човек, никако тром или мрзлив, децидни се нашите мајстори за традиционално бело овчо сирење. Тие се уште ги негуваат старите рецепти, на нашите баби и дедовци. Не отстапуваат и покрај низата проблеми во сточарството со кои се соочуваат. Доследно ја продолжуваат и чуваат традицијата.…...
Нема кој да ги наследи мајсторите на традиционален галички кашкавал
14/04/2018 | Сезоната на правење традиционален галички кашкавал е од 1 јуни до 15 август. Овој уникатен производ и своевиден македонски бренд, е познат и многу баран, особено меѓу љубителите на сирења. Сите мајстори во Македонија за правење традиционален галички кашкавал се од село Кркља, Кривопаланечко. Така е најмалку 100 години. Но, дали има кој да ги…...
„Учи за да не бидеш овчар“
01/11/2016 | Oваа максима што уште се провлекува низ генерациите во Македонија е една од причините за намалувањето на добитчниот фонд. Според сточарите, иако платата е 400 до 500 евра, а и државата обезбедува дополнителни субвенции, никој не сака да биде овчар. Заинтересираност за оваа работа, посебно кај младите, речиси не постои. Доколку некој и се нафати…...
Седум битни разлики меѓу Пармиџано Реџано и Грана Падано
17/09/2016 | Конзорциумот на сирењето Грана Падано ја тужи американската сапуница “Дебелата и убавата“ (The Bold and the Beautiful), бидејќи во една сцена, еден од ликовите отворено ја потенцира предностa на сирењето Пармиџано Реџано (Parmigiano Reggiano) над Грана Падано (Grana padano). Веста предизвика понатамошна дебата, за разликите меѓу двата видови на сирење. Дали ja знаете разликата? Еве…...
Полнети пиперки со домати и сирење
25/08/2016 | Ова е сезона на полнет зеленчук. Модар патлиџан со зачинет кромид; тиквички со трошки и биено сирење и се разбира, класиката: полнети пиперки со мелено месо. Но во оваа пригода, ви презентираме еден малку поинаков вкус на полнети пиперки. Состојки: • 4 големи пиперки – бабури • 350 грама домати • 200 грама кравјо сирење…...
Дамата со рејбан очила и црни потпетици
15/07/2016 | Модерна дама со рејбан очила и црни потпетици, вака познавачите ја опишуваат македонската автохтона раса овци „Праменка овчеполка“. Овчеполката е многу стара раса. Се смета дека потекнува од четвртиот век од нашата ера. Во Македонија во 1988 година имало околу 2,5 милиони грла, но денес бројката е сведена на 700.000. Група љубители на сточарството, но…...
Изгледа како Стилтон, има вкус на Стилтон. Зошто тогаш го нарекуваат Стичелтон?
01/04/2016 | Фармерот Џо Шнајдер доби широка поддршка во неговата кампања за добивање на заштитен статус за сирењето Стичелтон. Стичелтон се произведува во Нотингемшир според древниот рецепт за сирењето Стилтон, но со употреба на сурово, непастеризирано млеко. Со познатите сини вени и дебелата кафеаво-портокалова кора, тоа изгледа како Стилтон и има вкус на Стилтон. Сепак, според владините…...
  • 1
  • 2