Слоу Фуд филозофија

Излистани статии: 5
Три признанија за „Медена земја“ на „Санденс“
03/02/2019 | Со победа во три категории, македонскиот филм „Медена земја“ („Honeyland“), во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска, триумфира во конкуренцијата за документарни филмови од целиот свет на американскиот филмски фестивал „Санденс“ („Sundance“). Првpпат во историјата на фестивалот, кој се одржува во Парк Сити, Јута, САД еден документарен филм е награден со три признанија. На…...
Прв „Пазар на локални производи“ во Битола
13/09/2018 | Oваа сабота на 15.09 2018 година, ќе се отвори првиот „Пазар на локални производи“ во Битола, со почеток од 10 часот во „ЈП Пазари“ во Нова Битола. Концептот на пазарот е замислен како место каде директно ќе се среќаваат производителите кои ќе ги нудат своите производи и консументите, кои по фер цени ќе добијат квалитет…...
Да ја градиме новата винска приказна од Македонија
24/08/2018 | Мали винарници кои произведуваат органско вино и развиваат вински туризам, се иднината на винскиот сектор во Тиквешкиот регион Виното е божји пијалак затоа што е по мерка на човекот. Се разбира дека божјите својства на виното можат, а и ги препознаваат и обичните смртници. Виното, значи, е најдобар пијалак за сите нас – ја крева…...
Органското производство во нашите животи
18/08/2018 | Да се има посебен однос кон природата, значи да се има стрпливост и желба за нејзино спознавање.Па, ако препораката на Френк Лојд Рајт е точна, а ни вели да ја проучуваме, сакаме и останеме блиски со природата, бидејќи таа никогаш нема да не изневери, тогаш немаме причина да брзаме,без да ја набљудуваме. „Study nature, love…...
Хедонизам и пост
07/05/2017 | Се доловувам себеси во момент на чудење. Притоа седнати сме на два прекрасни камења, со плочеста форма и извонредно хоризонтална површина од горната страна. Чиниш камена маса исклесана од природата, трпеза поставена под штотуку разеленетото дрво. А на трпезата: марула, алабаш, некаква салата со јаболко, магдонос и жито, два добри леба и козјо сирење од…...