Тера Мадре

Излистани статии: 10
Гастрономската приказна Тера Мадре Кујна 2018 во Торино збогатена со македонската кујна
26/09/2018 | Алијансата на готвачи – проект кој во рамките на Слоу Фуд Македонија е во зачеток, блесна во полн сјај на овогодишната Тера Мадре Кујна, презентирана од шеф Зоран Мајновски и неговиот тим. Несебично и со голема колегијалност асистираа Маре Јаневска, Орце Трајковски и нашите млади членови на алијансата Даниела Лазаревска и Симона Илковска. Подгтовките за…...
Слоу Фуд Македонија и MиГ Травел ве водат на: Тера Мадре 2018
29/08/2018 | Слоу Фуд Македонија и MиГ Травел ве водат на: Тера Мадре 2018 Бидете дел од најголемиот и најексклузивен глобален настан за гастрономија, од 20-24 септември 2018 во Торино, Италија Во регионот Пиедмонт и градот Торино, Италија од 20-24 септември ќе се одржи 12-то издание на меѓунарониот саем на Слоу Фуд: Тера Мадре Салон дел Густо.…...
Одржлив рурален развој заснован на локална храна и соработка
09/07/2018 | Втората работилница на мрежата Слоу Фуд Балкан, се одржа во Фишта, Албанија од 06-08.07 2018 под името „Одржлив рурален развој заснован на локална храна и соработка“. Главната тема беше улогата на разновидноста на храната и гастрономската култура во одржливиот локален развој, дискусијата за потенцијалот на краткиот синџир за набавки и можностите и недостатоците на моделите…...
Силна мрежа на Слоу Фуд Балкан, подготвена за брзи акции
25/06/2018 | Од 22-24.06.2018 во Крушево, Р. Македонија, се одржа првата работилница насловена како „Силна мрежа на Слоу Фуд Балкан, подготвена за брзи акциии“. Главната цел на работилницата беше да се идентификуваат потенцијалите на националните мрежи на секоја од земјите членки и да се разменат знаења и расположливи капацитети со цел да се развијат одржливи структури на…...
Билјана Гарванлиева: Иднината на климата лежи во промена на мислата
14/08/2017 | На третото издание на Трпеза филм фестивал, кој ќе се одржи на 19 и 20 август 2017 година во Задруга Артикултура, Битола, тема ќе бидат климатските промени и земјоделството. На таа тема ќе биде прикажан документарниот филм „После дождот“ на македонската режисерка Билјана Гарванлиева. Со вклучувањето во програмата на фестивалот сакаме да и оддадеме почит…...
Tрендови на занаетчиските пива во Италија
19/03/2017 | Тера Мадре Салоне дел Густо беше една ретка извонредна можност да се запознаеме директно со пиварниците кои ја прифатија идеологијата на Slow Beer концептот и пробаме дел од нивните специјалитети. Ви пренесуваме дел од трендовите и искуствата во текот на тие 5 денови колку што траеше настанот, и претставиме дел од најинтересните приказни доловени на…...
Богатиот биодиверзитет на храна од Балканот на Тера Мадре Салоне дел Густо 2016
12/09/2016 | Во организација на Слоу Фуд, во регионот Пиедмонт и градот Торино, Италија од 22 до 26 септември 2016 година, ќе се одржи 11-то издание на Тера Мадре Салоне дел Густо, најважниот меѓународен настан кој е посветен на културата на храната. На настанот ќе учествуваат пет илјади делегати од 160 земји, над 800 изложувачи, 300 президиуми…...
Слоу Фуд Македонија и ТА Атлантис ве водат на: Тера Мадре Салонe дел Густо
30/08/2016 | Бидете дел од најголемиот и најексклузивен глобален настан за гастрономија, од 22-26 септември 2016 во Торино, Италија Во регионот Пиедмонт и градот Торино, Италија од 22-26 септември ќе се одржи 11-то издание на меѓунарониот саем на Слоу Фуд – Тера Мадре Салон дел Густо. Ова е најважниот настан кој е посветен на културата на храната.…...
Со љубов од Битола
14/08/2016 | Во, четвртокот, во кафе барот Порта Џез во Битола, беше отворена традиционалната изложба „Со љубов од Битола“. Организаторите, Центарот за европски развој и интеграција во соработка со алумните на школата за лидерство и јавни политики ПОЛИТЕА велат дека изложбата е аспирација преку фотографија да се потсетиме дека убавината е во окото на набљудувачот и дека…...
Моменти од Тера Мадре Македонија низ фотографии
30/06/2016 | Избрани 10 моменти од настанот Тера Мадре Македонија, регистрирани од фотографот Беким Мустафа. 1.Настанот „Театар на вкусови“ како дел од фестивалот Тера Мадре Македонија, што се одржа во Битола, дефинитивно предизвика најголемо внимание. На фотографијата е мастер шефот Влатко Огненовски кој пред очите на присутните готвеше зајачко месо со прилог од зеленчук. Посетителите внимателно го…...