Тера Мадре Македонија

Излистани статии: 10
Бирарија – Фестивал на занаетчиско пиво
24/06/2019 | Почетоците на пиварството во Македонија се врзани за Битола. Традицијата на консумација, боемството и интересот на новите генерации за занаетчиските пива, не инспирираа да се зафатиме со организирање на првиот пивски фестивал во нашиот град. Време: 29.06 2019, сабота 18-24ч. Локација : пацио на Музејот во Битола. Програма: •Дегустација на 50тина различни пива од 15…...
Орасници, евергрин десерт и за новото време
24/06/2019 | Сонцето запекло, небаре ова му е генералка пред пензионирање а летото штотуку почна. Нема врска, се тешам додека се препелкам како во тавче – од прегреаната градска калдрма, полни меани и кафулиња…Тргнав да барам и да се засладам со орасници, и, не се предавам, иако во неколкуте „ударни“ слаткарници во Скопје добив негативен одговор- орасниците…...
Ѓомлезе – традиција што живее
24/06/2019 | Ѓомлезе, ѓомлезец, тури – потпечи или кашалник, ова се називи кои се однесуваат на еден ист македонски традиционален специјалитет. Охриѓани и стружани битка бијат кому му припаѓа овој специјалитет, но за воља на вистината во тоа му се мешаат и преспани. И тие велат ѓомлезето е „наш“ специјалитет. Охриѓани пак се зафатија со негово брендирање.…...
#НашиПлодови: знаење и едукација
04/03/2019 | Почитувани пријатели, Со нескриено задоволство сакаме да ви се заблагодариме за учеството во квизот „Наши плодови“, кој го реализиравме во текот на изминатите два месеци. Идејата ни беше да ве анимираме, да го провериме вашето знаење и заеднички да се едуцираме за нашата храна и богатиот биодиверзитет и традициите кои ги поседуваме. Во текот на…...
Партнерство за заштита и промоција на македонската храна
06/02/2019 | Денес, во име на „Слоу Фуд Македонија“, Николче Николовски, претседателот на Националниот одбор и министерот Љупчо Николовски потпишаа Меморандум за соработка помеѓу и „Слоу Фуд Македонија“ и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија. Со меморандумот се договорија да ги здружат силите во заедничка соработката за зачувување на агробиодиверзитетот, унапредување на производствата на…...
Пчеларски ден – знаење и дружење 2019
16/01/2019 | Македонското здружение за заштита на автохтоната македонска медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) – MacBee веќе неколку години традиционално ја организира манифестацијата „Пчеларски ден – знаење и дружење“ каде на едно место се собрани ценети домашни и странски научни експерти од областа на пчеларството, професионални пчелари и пчеларски ентузијасти и вљубеници во пчеларството. Овој настан претставува…...
Клуч за иднината на храната
15/10/2018 | Предизвиците за одржлив, глобален систем на храна кој ќе не однесе во наредните години е застрашувачки. Сепак, имаме пристап до складишта со алатки со кои ќе работиме: да го одржуваме и унапредуваме органското производство. Документарните филмови и книги ни прикажуваат графички детали зошто се распаднаа Велигденските острови и ред други во минатото општество, така што…...
Гастрономската приказна Тера Мадре Кујна 2018 во Торино збогатена со македонската кујна
26/09/2018 | Алијансата на готвачи – проект кој во рамките на Слоу Фуд Македонија е во зачеток, блесна во полн сјај на овогодишната Тера Мадре Кујна, презентирана од шеф Зоран Мајновски и неговиот тим. Несебично и со голема колегијалност асистираа Маре Јаневска, Орце Трајковски и нашите млади членови на алијансата Даниела Лазаревска и Симона Илковска. Подгтовките за…...
Слоу Фуд Македонија и MиГ Травел ве водат на: Тера Мадре 2018
29/08/2018 | Слоу Фуд Македонија и MиГ Травел ве водат на: Тера Мадре 2018 Бидете дел од најголемиот и најексклузивен глобален настан за гастрономија, од 20-24 септември 2018 во Торино, Италија Во регионот Пиедмонт и градот Торино, Италија од 20-24 септември ќе се одржи 12-то издание на меѓунарониот саем на Слоу Фуд: Тера Мадре Салон дел Густо.…...
Автохтоните сорти на житарки, како бизнис идеја за производство на органски интегрални брашна
15/07/2018 | Житните растенија имаат најдолга историја во исхраната на човекот, и го следат неговиот цивилизациски развој. Со започнување на одгледување на житата лугето го напуштиле номадскиот начин на живеење. Погодноста за исхрана и можноста за складирање ги направиле житата основни прехранбени намирници. Благодарение на супериорните хранливи материи кои се составен дел на зрната, житарките се застапени…...