Slow Fish

Излистани статии: 5
Состојбата загрижувачка: Охридската пастрмка станува загрозен вид
24/01/2017 | Според експертите, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на риба и понатаму е повеќе од загрижувачка. Ќе бидат потребни преку 40 години за повраток на Охридската пастрмка во водите на Охридското Езеро, на ниво од 90-те години, сметаат екологисти и спортските риболовци. Според нив, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на…...
Словенија ја додаде и водата во уставот, како основно право за секој граѓанин
21/11/2016 | Парламентот на Словенија го усвои амандманот со кој се прогласува снабдувањето со чиста вода за “јавно добро управувано од страна на државата” и “не пазарна стока” Словенија го измени уставот за да го овозможи пристапот до вода за пиење, како основно право за сите граѓани и да го спречи нејзиното комерцијализирање. Со 64 гласа ЗА…...
Toлстолобик во Охридско езеро
26/01/2016 | Во Охридско Езеро за време на лов на охридска пастрмка за вештачки мрест кој ова година е многу послаб од минатата година е уловен Толстолобик . Повеќе примероци на Толстолобик со просечна тежина од над 2 килограми се уловени во Радожда, Пештани и на Далјанот во Струга. Толстобик никогаш го немало во Охридско езеро и…...
Oдобрен е ГМО лососот
21/11/2015 | За прв пат во историјата Агенцијата за храна и лекови на САД (Food and Drug Administration – FDA) дозволи употребата на генетски модифицирано месо за храна. Експертите го сметаат за безбеден лососот AquAdvantage добиен со помош на воведување на туѓа ДНК. Според соопштението на FDA, по темелно истражување, FDA го одобри ГМО лососот AquAdvantage. FDA…...
Рибата како извор на жива
15/07/2015 | Јадење на загадена риба претставува значаен извор на жива за консументот. Големи количини жива се наоѓаат во водите на реките и езерата. Најголемиот извор на загадување на водите пристигнува од термоелетраните на јаглен, но прилично загадени се и реките во близина на рудници. Од водата таа се конвертира во загадувач кој се концентрира преку синџирот…...