Slow Food

Излистани статии: 10
Земјата на млекото и парите
15/02/2019 | Пред повеќе од десет години, во своето ремек-дело “Дилема на омниворите”, мојот пријател Мајкл Полан објасни дека евтината храна е илузија: ако како потрошувачи не ја платиме вистинската цена за храната на каса, ќе ја платиме подоцна преку животната средина и нашето здравје. Размислувањето на Полан нè тера да ја преиспитаме улогата на секој од…...
Збогум Фолко!
11/01/2019 | Денес се збогуваме со еден од основачите на Слоу Фуд, Фолко Портинари, голем интелектуалец и гастроном, кој почина во Милано на 93-годишна возраст. Тој беше одговорен за извонредниот манифест на Слоу Фуд, пионерски текст кој изврши револуција во културата на храна ширум светот. Но, тој беше најпрво и основно пријател, чиј жив коментар и критика…...
Одржлив рурален развој заснован на локална храна и соработка
09/07/2018 | Втората работилница на мрежата Слоу Фуд Балкан, се одржа во Фишта, Албанија од 06-08.07 2018 под името „Одржлив рурален развој заснован на локална храна и соработка“. Главната тема беше улогата на разновидноста на храната и гастрономската култура во одржливиот локален развој, дискусијата за потенцијалот на краткиот синџир за набавки и можностите и недостатоците на моделите…...
Силна мрежа на Слоу Фуд Балкан, подготвена за брзи акции
25/06/2018 | Од 22-24.06.2018 во Крушево, Р. Македонија, се одржа првата работилница насловена како „Силна мрежа на Слоу Фуд Балкан, подготвена за брзи акциии“. Главната цел на работилницата беше да се идентификуваат потенцијалите на националните мрежи на секоја од земјите членки и да се разменат знаења и расположливи капацитети со цел да се развијат одржливи структури на…...
Вики ја сака храната 2017
16/11/2017 | Вики ја сака храната (Wiki Loves Food) е натпревар на фотографии организиран од Википедија/Викимедија за храната, традиционалните јадења и специјалитети во Македонија. Натпреварот беше прв пат организиран во 2015 г. од страна на Викимедија Индија, додека во 2017 за прв пат ќе се спроведе и во Македонија. „Со овој натпревар сакаме да собереме фотографии од…...
На престижни кулинарски школи, македонската кујна во срцето
10/05/2017 | Млад готвач, на пракса во Европскиот парламент, а веќе му подготви специјалитет на претседателот на Социјалдемократската партија на Германија (СПД) Мартин Шулц. За него веројатно допрва ќе слушнеме. Горд Македонец, како што вели, роден во Франкфурт, школуван во Италија и на престижниот универзитет Cefppa Adrien-Zeller кај Стразбур. Тоа е Даниеле Роберто, 22-годишно момче кое својата…...
Хедонизам и пост
07/05/2017 | Се доловувам себеси во момент на чудење. Притоа седнати сме на два прекрасни камења, со плочеста форма и извонредно хоризонтална површина од горната страна. Чиниш камена маса исклесана од природата, трпеза поставена под штотуку разеленетото дрво. А на трпезата: марула, алабаш, некаква салата со јаболко, магдонос и жито, два добри леба и козјо сирење од…...
Саем на автентични производи од рурална Македонија
09/11/2016 | Посетете го саемот „Вкусот на Македонија“ на кој 22 мали и средни бизниси од рурална Македонија ќе ги претстават своите производи, повеќето од кои не се редовно достапни во главниот град – традиционална и органска храна, зачини, чаеви, регионални алкохолни пијалоци, природна козметика и облека. Саемот се одвива од 11-ти до 13-ти ноември, а влезот…...
Мирјана Момировиќ: Ценете го ова што го имате!
09/11/2016 | Босанка која живее и работи во Берлин, а потекнува од Сараево. Студирала германски јазик на Универзитетот во Сараево, каде во 1992 година се преселува во Берлин и се запишува на комуникации и стратешко планирање. После војната во Босна и Херцеговина останува во Берлин каде основа свое семејство и останува да живее до денес. Од 1992…...
Порција тестенини за солидарност
26/08/2016 | Градот Аматриче, во исчекување на 50тото издание на Фестивалот на храна, беше зафатен од силен земјотрес кој уништи повеќе од 2/3 од малото гратче во централна Италија и загинаа скоро 300 луѓе, а стотици беа повредени и хоспитализирани. Градот, кој своето име го даде на „ал аматричана“ сосот од домати, гванцијале и пекорино, доживеа голема…...
  • 1
  • 2