Slow Wine

Излистани статии: 10
Неискористен потенцијалот за органско производство
15/10/2018 | Потенцијалот на Македонија во органското производство е неискористен, а не се развиени свеста и навиките за консумирање на органска храна кај нашето население. После бранот на подигнување на свесност за безбедноста на храната кон крајот на 90те истовремено и бројните скандали со квалитетот на храна и ГМО темата и процесот на глобализација, кој пазарот на…...
Да ја градиме новата винска приказна од Македонија
24/08/2018 | Мали винарници кои произведуваат органско вино и развиваат вински туризам, се иднината на винскиот сектор во Тиквешкиот регион Виното е божји пијалак затоа што е по мерка на човекот. Се разбира дека божјите својства на виното можат, а и ги препознаваат и обичните смртници. Виното, значи, е најдобар пијалак за сите нас – ја крева…...
Дренакот и бело зимското грозје дар од природата кој мора да се заштити
16/04/2018 | Македонија не ретко се нарекува и како „Земјата на виното“. Тоа не е случајно а ниту погрешно а сигурно и вие ќе се согласите ако барем еднаш пробате од божјата капка која се произведува на виногорјата ширум оваа земја, држава или регион кој секако опфаќа многу поголем дел од сегашнава дефинирана како Република Македонија. Но,…...
После Slow food, на ред е и Slow wine
15/08/2017 | Енолог во семејната винарија „Ерос“, Сашко Андов има мисија да ја врати винската сорта Странушина во редот на квалитетни автохтони македонски сорти, како и да го промовира концептот на Slow wine. Сашко Андов е енолог и наследник на малата семејна винарија Ерос која ја почнал неговиот татко Душко Андов пред 20 години. Неговата мисија денеска,…...
Гранд при за „темјаниката“ на Сашко Андов од винаријата „Ерос“
20/11/2016 | На традиционалниот натпревар на најдобри млади вина, кој се одржа во Кавадарци, виното “темјаника” на младиот енолог Сашко Андов од винаријата „Ерос“, освои гран при за најдобро младо бело вино Натпреварот го организираше Здружението на винари на Македонија. Kaко награда виното на Андов ќе има можност да се дегустира на саем во Штутгарт.  Игно Тасев,…...
Прв вински салон: Винодонија 2016
07/11/2016 | Она што е традиција во соседството, да не зборуваме во поразвиените земји каде што се одгледува винова лоза и се произведува вино, за прв пат ќе се одржи во Скопје. Првиот Скопски вински салон – Винодонија 2016 ќе се одржи на 11ти и 12ти ноември 2016та година, во новоотворениот хотел Мериот во центарот на Скопје.…...
Да прославиме и наздравиме за Станушината
14/02/2016 | На колена со спуштена капа … Вака започнува уште една година за лозарите. „Уште во раните утрински часови се оди на лозје. Кој и да те сретни по пат ќе те убедува да се вратиш назад. Рано е за кроење на лозјата. Уште е ладно. Но, кога веќе си станал, не слушаш никој и одиш…...
Што значи да се дегустира вино?
14/02/2016 | Да се дегустира вино значи да се проба да се разбере, користејќи прецизен и кодифициран јазик поради кои причини тоа ни се допаѓа или не ни се допаѓа; тоа значи да се опишат на комплетен начин чувствата на задоволство или недопаѓање, на ентузијазам или разочарување, блискост или изненадување, што чувствуваме кога пиеме. За да стигнеме…...
Заврши гроздоберот 2015
22/10/2015 | Во најголемиот лозарски регион во земјава, тиквешкиот, заврши уште една сезона за берба на грозјето. Лозарите можат да здивнат по напорната работа за собирање на родот, за кој годинава се прогнозираше дека ќе биде со врвен квалитет. Се’ одеше според плановите и очекувањата на стартот на бербата, но не и на средина од бербата и…...
Македонски вински водич
10/09/2015 | `Македонски вински водич` е ново четиво, кое што ја обработува приказната за создавањето на македонските винарии и вина. Авторите Ивана Симјановска и Пол Капуто,низ овој водич, им го доловуваат на читателите македонскиот вински идентитет. „Производството на вино е познато уште од памтивек во овој древен дел од Балканот, но и покрај богатата историја во производство…...
  • 1
  • 2