Фестивал на биодиверзитет 2022

Ве покануваме да земете учество на манифестацијата “Фестивал на Биодиверзитет”, кој го организира конвивиумот „Слоу Фуд Водно“, оваа сабота 02.07 2022 од 10-18 часот во Парк на франкофонијата, Скопје.

Да ги откриеме вкусовите на локалниот зеленчук и овошје, традиционалните сирења и месни производи, да ги дегустираме и потоа препорачаме на нашите пријатели. Заедно да ја подигнеме јавната свест за значењето на локалниот биодиверзитет на храна. Да им помогнеме на малите производители во заштитата, промоцијата и валоризација на локалната и автентична храна, што  ќе придонесе за  економски развој на руралните средини и транзиција кон еколошки одржливо опшество.

 Слоу Фуд верува дека е можно да се нахрани планетата, а ние дека можеме да обезбедиме и да се гарантираме добра, чиста и правична храна за сите во Македонија.

Повеќе информации за настанот:

Ова издание  на “Фестивал на Биодиверзитет” се реализира со поддршка на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, Општина Центар, Горска вода, Пакомак и Сакам пиво.

Програма на настанот:

8-10 ч – Подготовка на изложувачите

10- 18 ч- Изложбен и продажен настан на триесет  локални производители на храна, вино и пиво

12 ч – Официјални обраќања на настанот

  • Љупчо Николовски, министер, Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
  • Горан Герасимовски, градоначалник на Општина Центар
  • Василка Стефановска – претседател на Слоу Фуд Водно

13ч – Презентација на програмата Слоу Фуд Училишни градини

14 ч – Промоција на Водичите и Слоу Фуд, промотори: 

  • Валентина Вања Тодоровска, автор на Слоу Фуд Гостилници
  • Ивана Симјановска, автор на Slow Wine
  • Дегустација на вина од малите семејни винарии

14- 18 ч Шеф Зоран Мајновски член на Алијансата на готвачи на Слоу Фуд Македонија ќе подготвува гастрономски специјалитети  со намирници од локалните производители