KУРИР: Македонија дел од Меѓународниот саем за традиционални производи во Торино

Македонските традиционални прозиводи како белото овчо сирење од реканскиот регион, маџун од Тиквешијата, валандовско слатко од диви смокви, толчена сол од Kратовско и уште многу други, ќе бидат дел од меѓународен саем за традиционална храна „Салон дел густо – Тера Мадре“ од 23-ти до 27-ми октомври во Торино.

На саемот кој годинава одбележува 30 години постоење, учество најавиле преку 900 изложувачи од целиот свет, а во фокусот е семејното земјоделство.

Зад учеството на македонската делегација на „Салон дел густо – Тера Мадре“ стои „Слоу фуд -Македонија“, која го поттикнува одржливото земјоделство и работи на заштита на вкусовите и на биодиврезитетот.

За време на саемор ќе бидат организирани повеќе од 80 работилници, дебати и презентации, обуки и предавања за вкусовите, за разликите меѓу природната, бавно подготвената и брзата храна.

Посебен дел е посветен на манифестацијата „Арка на вкусовите“ каде што се раскажуваат индивидуални приказни за потеклото, начинот, квалитетот и за приготвувањето на прехранбените производи, нивното влијание врз културата, историјата, обичаите, навиките, менталитетот. Посетителите ќе може да дегустираат и разни пијалаци, специфични за поднебјето од каде што доаѓаат изложувачите. Предвидена е и посебна соба за пиво, која ќе нуди белгиски, шпански, британски, германски, скандинавски и новозеландски пива.

Оваа година во рамки на саемот новитет ќе биде школата за готвење, во чии рамки директно ќе се приготвуваат јадења од разни земји и култури.

Извор: http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/172387-Makedonija-del-od–Megunarodniot-saem-za-tradicionalni-proizvodi-vo-Torino