Дома Новости

Галерија: Slow Wine концепт – поднебје

Slow Wine концептот застапува вина кои се одраз на поднебјето и автохтоните сорти на грозје.

Вински приказни од првиот „Боемски вински салон“

Откако постои векот и светот постои грозјето и виното. Македонија има одлично поднебје за производство на најразлични квалитетни вина. Тоа докажува дека на овие простори се негува и винската култура. Дека постои винска култура...

Неискористен потенцијалот за органско производство

Потенцијалот на Македонија во органското производство е неискористен, а не се развиени свеста и навиките за консумирање на органска храна кај нашето население. После бранот на подигнување на свесност за безбедноста на храната кон крајот...

Владата ја донесе одлуката за дополнителна субвенција од 1 денар за сортите вранец и...

Владата на Република Македонија на денешната седница ја донесе одлуката за воведување на нова дополнителна субвенција од 1 денар за килограм предадено грозје за сортите смедеревка и вранец. Корисници на оваа нова подмерка што...

Да ја градиме новата винска приказна од Македонија

Мали винарници кои произведуваат органско вино и развиваат вински туризам, се иднината на винскиот сектор во Тиквешкиот регион Виното е божји пијалак затоа што е по мерка на човекот. Се разбира дека божјите својства на...

Дренакот и бело зимското грозје дар од природата кој мора да се заштити

Македонија не ретко се нарекува и како „Земјата на виното“. Тоа не е случајно а ниту погрешно а сигурно и вие ќе се согласите ако барем еднаш пробате од божјата капка која се произведува...