Sakampivo.mk: НА ПИВО СО: ENYA CISNEROS PENA-SLOW BEER MEXICO. ВО КАМПАЊА ЗА ЧИСТО, ДОБРО И КВАЛИТЕТНО ЗАНЕТЧИСКО ПИВО

Ениа e 21 годишна девојка од Пуебло Сити, Мексико, страстен вљубеник во пивото и добрата храна. Меѓу другото е и студент на странски јазици и бизнис менаџмент, полиглот, и фотограф аматер. За пивото се заинтересира во текот на Слоу Бир кампањата која веќе неколку години се случува во Мексико, токму во градот Пуебло Сити. Зошто Ениа се определи за пивото, а не текилата, како нивни национален пијалок. Како што ни раскажа самата во една прилика од нашата прва средба во Торино пред 2 години, на Тера Мадре Салоне дел Густо 2016 година – поради како што и самиот ти знаеш, страста кон пивото како пијалок но и како производител, поради неговите различни вкусови и суптината на пивото како здрав и чист пијалок. Денес е организатор на настани и има блог за храна. Соработува со Слоу Фуд Мексико во кампањата за Слоу Бир. Интервјуто е правено веднаш после завршувањето на настанот Тера Мадре Салоне дел густо 2018 година во Торино.

Мексико е земја која му  го даде на  светот најпрепознатливиот бренд на пиво Корона, како најголем индустриски производител на пиво во светот, а исто така и пред револуцијата на занаетчиското пиво слични стилови на производители на пиво како  што се: Негро Модело, Дос ХХХ, Сол кој даде препознатлив вкус на пиво кои доаѓа од вашата земја. Како денес е организирано и дали имате некоја соработка помеѓу големите пивари и малите пиварници?

Мислам дека препознатливиот вкус е затоа што тие пива се лесни за пиење, тие се многу освежувачки и лесни нема комплексност да бидам искрена. Всушност оваа година Групо Модело и Хајнекен со 14 занаетчиски пиварници, како што се Calavera Beer, CruCru, La Silla, Cerveceria Nevado, Concordia, Minerva, Tulum, Colima, Allende и Ceiba, направија соработка и го создадоа ова пиво наречено Cerveza Colectiva или Колективно пиво виенски стил на  пиво, но тие сеушто не го  пласираа. Денес мислам дека нема конкуренција меѓу малите и големите пиварници, тие го почитуваат нивниот пазар.

Како започнува револуцијата на пивото во Мексико? Колку занаетчиски пиварници имате денес? Како е легализацијата во Мексико за мали пивари? дали треба да имате дополнителен сертификат и друг бирократски документ за да започнете со бизнис?

Сè започна во 1995 година со Косако, мала пиварница тука во Мексико, создадена од Густаво Гонзалес, кој пиеше Ale пиво во неговата куќа, а потоа неговите пријатели почнаа да го пробуваат  ова пиво и  потоа го препорачуваа, но тоа беше се  до 2003 година кога ова движење започна  да расте со  пиварници како  што се Минерва и Примус (кои се многу познати овде во Мексико). Денес во Мексико има околу 600 занаетчиски пиварници кои претставуваат голем економски фактор за нашата земја. Сите пиварци кои сакаат да ги продадат своите пива треба да побараат дозвола во владината организација COFEPRIS во Мексико и сертификатите се опционални, но ако сакате добар квалитет во вашето занаетчиско пиво, подобро е да ги имате овие сертификати или барем некој што го има , така што тие можат да ви помогнат како што се: BJCP, Cicerone или Doemens.

Мексико е една од ретките земји кои имаат посветен президиум за пиво во Слоу Фуд и започнаа кампања за Слоу  Пиво Мексико. Што ве мотивираше како Слоу Фуд Мексико да започнете со овој проект?

Ние сме компромитирани да го едуцираме вкусот на нашиот народ, исто така сакаме да го прошириме и поддржиме ова движење на квалитетно занаетчиско пиво и да ги мотивираме нашите локални пивари, бидејќи со нивното пиво можеме да пробаме нов свет, тие  го вложуваат нивниот напор и посветеност во секое пиво,  што значи дека има приказна зад секоја пиварница и нивните креации.

Знам дека Мексико има големо производство на јачмен посебно за големите пиварници, како се справувате  со монополот на големите индустриски корпорации кои речиси го присвоиле целото производство на јачмен, како, според овој став, се суровините со кои  управуваат малите производители? Дали имате увозник за состојки и кој е вашиот омилен? Каков вид на слад ќе се користи за пиво, кој вид на хмељ е популарен во занаетчиското пиво?

Воопшто не е проблем, бидејќи индустриските количини создаваат нискоквалитетен јачмен, па затоа е причината зошто малите пиварници го искористуваат тоа и се обидуваат да најдат најдобар вид јачмен, а состојките се од добар квалитет. Има компанија која се вика DIFUSA и тие обезбедуваат мали пиварници. Слад  се Пилснер, Пале Але и Магнум, а хмељ се Каскада, Цитра, Симко, Чинук, Центениниал.

Како Слоу Пиво Мексико дали организирате кампањи за едукација и промовирање на ширењето на културата на консумирање на добро локално и квалитетно занаетчиско пиво и какви работилници сте организирале во вашата земја до сега?

Да, јас организирам кампањи и настани за да го промовирам ова движење “во почетокот  се започна како хоби, но денес е дел од мојот живот, и јас сум многу компромитирана да ја ширам културата на занаетчиското пиво, го организирав и координирав третото издание од натпреварот “Бавно пиво” 2018 и контрола на процесот на хигиена во производството на пиво кое го водеше Ренди Мошер, се обидувам да бидам повеќе вклучена во повеќе настани, исто така, на меѓународно ниво.

Кои видови локални состојки најмногу се користат од занаетчиски пиварници од Мексико?

За среќа, Мексико има најдобра клима и ова помага при производството на кафе и какао, па најчесто користени состојки се: кафе од Чиапас, Какао од Чонталпа (се наоѓа во Табаско), Ванила од Папанта. Исто така, некои пиварници експериментирале со пулка и мед од Јукатан или Куетзалан. Оваа година на Тера Мадре победници на Slow Beer Mx 2018 донесоа пива со тие состојки, на пример: Huerfana (пиварница) на прво место од категоријата Agave / Maguey го донесоа Maguey Beer, Рамури (пивара), победникот на најдоброто шоу донесе ” La Porter del tiempo “направено од ванила од Папанта и Ла Бру донесе” Pulque pale ale sou”, ние сме многу горди на нашата земја и производите кои нашата земја ги  произведува.

Колкав интерес е прикажан во кампањата “Slow Beer” и колку пиварници се под ваша заштита, како соработувате со нив и со меѓународната мрежа Слоу Фуд. Која е целта да се има пиво под Slow Beer генерално?

Има многу пиварници кои се многу заинтересирани да учествуваат во Slow Beer , тие имаат иста идеја како и ние да ја зачуваме нашата домородна култура и производи, ние  имаме пива од La Brü и Beer Factory кои се под наша заштита, тие се дел од бастионот на Слоу Фуд и тоа му дава сертификат за квалитет.

Кои се другите интересни производи што ги имате оваа година на Тера Мадре Салоне дел Густо, имам пробано некои чили зачини, одлична текила и некаква вода, како што знам, и купив некои чоколада  од Maya и многу  супер храна и други работи од Мексико.

Имаме многу производи кои се многу важни: медот што го прават пчели без печење од Јукатан, майската чоколада од Оахака, пулката која е пијалок направен од Магуи (растение), пушена сол од Запотитлан, зачинет сос од Пуебла и начо чипс изработен од сина тортиља. Сите овие производи ги претставуваат нашите корени, нашата историја и сакаме да ја зачуваме оваа гастрономска култура.

Објавено на: 06/10/2018
Медиум: http://sakampivo.mk/