Улогата на жените низ времето во прехраната на човештвото отсекогаш била фундаментална.
Тие до денес придонесуваат во зачувување и пренесување на гастрономските традиции и знаење како и во осигурувањето на храната како извор на живот и егзистенција. Не секогаш нивниот труд бил вистински вреднуван. Ова е особено важно денес кога се соочуваме со бројни предизвици како климатските промени и пандемијата. Жените ќе бидат столбот во изградбата на правичен систем на храна, кој ќе овозможи пристап до добра, чиста и правична храна до секого.
Сите ние заслужуваме ваква храна и затоа треба да им се придружиме и да ги поддржиме жените во реализацијата на визијата за обезбедување на сигурна иднина. Ние во Слоу Фуд секојдневно им оддаваме почит и ги поддржуваме во остварувањето на своите права.
Среќен 8 Март. Меѓународен ден на жената
Домаќински и со грижа. #НашатаХранаНашаИднина!
На фотографиите се:
- Снежана Манева, рибoловец и активист за зачувување на Дојранското езеро, член на Slow Food Dojran
- Илинка Главевска, производител и член на Президиум Буково / Bukovo Presidium и Slow Food Bitola
- Маре Јаневска, шеф и активист, член на Slow Food Алијанса на готвачи и Slow Food Vodno