Дома Теми Алијанса на готвачи

Тема: Алијанса на готвачи

Aко го зачуваме биодиверзитетот ќе ја зачуваме и Планетата

Биодиверзитетот е насекаде околу нас, а заштитата преку  агроекологија е единственото решение што го имаме за зачувување на локалните заедници, локалната храна и Планетата! „Сега...

Железно време 2020

Храната е патување низ просторот и времето. Давид и Александра не носат на едно такво патување, назад во „железното време“. Ви го споделуваме нивниот...

Револуција на еко кујната

Слоу Фуд Aлијансата на готвачи ќе го оживее движењето за  одржливост во кујната. Француската револуција му oтстапи простор за развој на модерното угостителство, бидејќи готвачите...

Консумирањето на свежа,сезонска и локална храна е вистинска промена во однос...

#ПосенПеток со шеф Маре Јаневска: повторно зборуваме на темата храната и климатските промени, овојпат со шеф Маре Јаневска, член на Слоу Фуд Водно, активист...

Со борбата против фрлањето на храна, се бориме против климатските промени

Биодиверзитетот е основа на сигурноста на храната: консумирањето на разнолична храна, прилагодена на различни климатски услови, овозможува прилагодување на земјоделското производство во случај на...

Сарма со штавел

Шеф Маре Јаневска, член на Слоу Фуд Водно и Алијансата на готвачи, во својата кујна ни го подготви својот омилен рецепт, наследен од баба...

АХВ: Безбедно подготвувајте ја храната дома

Во услови кога поради воведените мерки за справување со вирусот КОВИД 19, поголемиот дел од граѓаните се дома и подготвуваат храна во домашни услови,...

Ѓомлезе – традиција што живее

Ѓомлезе, ѓомлезец, тури - потпечи или кашалник, ова се називи кои се однесуваат на еден ист македонски традиционален специјалитет. Охриѓани и стружани битка бијат...

Подготвена и иницијална листа на традиционални производи

Македонија мора да воспостави систем за заштита на традиционалното производство и за поддршка на локалните производители. Законски решенија имаме, но не и позитивни резултати....

Гастрономската приказна Тера Мадре Кујна 2018 во Торино збогатена со македонската...

Алијансата на готвачи – проект кој во рамките на Слоу Фуд Македонија е во зачеток, блесна во полн сјај на овогодишната Тера Мадре Кујна,...