Дома Теми Алијанса на готвачи

Тема: Алијанса на готвачи

Колбаси без канцерогени адитиви, инспирирани од традиционалните рецептури

Вкусни колбаси, во кои нема вештачки состојки за да се одржува нивната розова боја и трајност, создава македонски тим на наставно-научни работници на Факултетот...

Угостителите нудат македонска кујна со странски земјоделски производи

Хотелите и рестораните во туристичките капацитети во земјава не користат земјоделски производи од локални земјоделци, туку набавуваат вакви производи преку големи дистрибутивни синџири. Спротивно...

Светот е поле и за гастрономски натпревар на народите

Светската организација „Слоу фуд“, во чија пирамида на залагања на врвот е грижата за добра, чиста и правична храна, повеќе од 10 години има...

Ресторан дизајниран според филозофијата на Слоу Фуд

Герт Бурема го води ресторанот Меркелбах, кој се наоѓа во историската зграда Хуизе Франкендаел и го носи името според познатиот германски архитект Бен Меркелбах...

Масимо Ботура: Сонот е она што нe води

Готвачите се најдобри учители за пренесување на гастрономската култура. Тие имаат директен контакт со потрошувачите, уживаат во аурата на знаење и кредибилитетот, тие се...

„Свирипиле“ – уште еден македонски рецепт кој го освојува светот

Луѓето не можат без него. Веќе одамна е вкус без кој некои јадења се нецелосни. Тешко дека ќе се најде кујна во која го...

Џанфранко Киарини: Бидете горди на своето наследство

Почитуван Шеф Кјарини, добредојдовте во Македонија. Како се случи соработката со нашите готвачи и Slow Food Македонија? Колку време сте во земјава и каков...

Џанфранко Киарини со светски гастрономски перформанс во Скопје

Извонредниот светски 2* Мишелин готвач, Џанфранко Киарини, со својот тим, ќе приреди фантастичен гастрономски перформанс и доживување за македонските граѓани. Прв пат во Македонија, на...

Славните готвачи од фрлената храна од олимпиското село подготвуваат оборци за...

Размислете за тоа што се е потребно за да ги задржи сите оние машини од олимпијци нахранети и хидрирани за еден оброк на игрите...

Oстерија Франческана: Најдобар ресторан во светот за 2016

Лоциран во Модена, мало централно гратче на северна Италија, ресторанот „Oстерија Франческана (Osteria Francescana)“ беше прогласен за „Најдобар ресторан во светот“ на доделувањето на...