Дома Теми Биодиверзитет

Тема: Биодиверзитет

Slow Food салон 2022: Бидете изложувач со Вашите производи

Понудете ги на  „ Slow Food салон 2022“ Вашите  производи, кои  со своите бои, мириси и вкусови ја раскажуваат приказната за Вас, за автохтоните...

Регенерирајте. Амбициозната цел на Terra Madre Salone del Gusto 2022 година

Oд 22-26 септември во Торино, Италија ќе се одржи 14-тото издание на Тера Мадре Салон дел Густо (Terra Madre Salone del Gusto).  Оваа година...

Mлечно добредојде во Прилеп

Mлечно добредојде во Прилеп Млеко 2022 е четвртото издание на овој биенален настан, посветен на автохтоните млекодајни раси на домашни животни и млечни производи  произведувани...

Да ги зачуваме мочуриштата и биволите!

  Беше сабота. Февруари се ближеше кон средината, но времето беше топло… Зимата омекна. Родителите на Влатче ова утро го пиеја кафето заедно со родителите...

„Локалните заедници и заштитените подрачја“ – тема на второто издание на...

Во питомиот југозападен агол на Бугарија, во подножјето на планината Беласица, во пограничната зона со Македонија се наоѓа една од заедниците на Слоу Фуд...

МЛЕКО 2022: Бидете изложувач со Вашите сирења

Понудете ги на фестивалот „МЛЕКО 2022“ Вашите сирења и други млечни производи. Потрошувачите треба да знаат како треба да изгледа вистинско сирење со препознатлив вкус...

МЛЕКО 2022: Како да го „биеме“ млекото?

Традиционално, нашите мајстори и мандраџии го „биеле“ млекото за да добијат биено сирење-производ  со кој  сите се насладуваме и се гордееме. Но, како денес да...

Магичната убавица на пролетта

Помеѓу врвовите на младата трева кои започнуваат да ѕиркаат помеѓу преостанатите есенски лисја се појавуваат миризливите и нежни темјанушки, пркосејќи ѝ на зимата која...

Порака од Слоу Фуд Македонија: Нека 2022 биде година на обнова

Зад нас е уште една предизвикувачка година, минавме низ месеци на несигурност и постојано менување на околностите. Но, нашата мрежа излегува од ова посилна...

Cheese 2021: Размислете за животните!

Ако немаше животни, немаше да има ни сирење, ниту многу други работи. Ова е темата на овогодинешното издание на фестивалот Cheese 2021, кој започнува...