Дома Теми Биодиверзитет

Тема: Биодиверзитет

Македонското овчарство – чувар на традиционалното бело сирење

Меденица - највисокиот врв на Бистра, 2.400 метри. Спроти него Чаушица, 1.750 метри. Времето како да застанало.Се е поинаку. Особено природата. Од сите страни...

Дренакот и бело зимското грозје дар од природата кој мора да...

Македонија не ретко се нарекува и како „Земјата на виното“. Тоа не е случајно а ниту погрешно а сигурно и вие ќе се согласите...

Билјана Гарванлиева: Иднината на климата лежи во промена на мислата

На третото издание на Трпеза филм фестивал, кој ќе се одржи на 19 и 20 август 2017 година во Задруга Артикултура, Битола, тема ќе...

Сè почнува од добриот леб

За себе вели дека пораснал по скопските кафeани. Уште кога бил дете, сакал да готви. Другарчињата сонувале да бидат астронаути, пожарникари, балерини – тој...

Филмот за Буковската пипер побуди голем интерес кај германските гледачи

Минатата недела на германскиот канал Арте премиерно беше прикажан филмот за буковската пиперка, зачин што се употребува во македонската кујна. Филмот е снимен во битолското...

Состојбата загрижувачка: Охридската пастрмка станува загрозен вид

Според експертите, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на риба и понатаму е повеќе од загрижувачка. Ќе бидат потребни преку 40 години за...

Мирјана Момировиќ: Ценете го ова што го имате!

Босанка која живее и работи во Берлин, а потекнува од Сараево. Студирала германски јазик на Универзитетот во Сараево, каде во 1992 година се преселува...

Дамата со рејбан очила и црни потпетици

Модерна дама со рејбан очила и црни потпетици, вака познавачите ја опишуваат македонската автохтона раса овци „Праменка овчеполка“. Овчеполката е многу стара раса. Се смета...

K’цаната сол, уште една приказна за Кратово

К’цаната сол од Кратово доаѓа директно од облеаните со сонце и галени од ветерот падини на Осоговските планини во Македонија. Ова е патување низ...

Промена во исхраната во борба против климатските промени: Јадете повеќе мешунки

Климатските промени се голем предизвик за нас, кој ни изгледа премногу застрашувачки, со кој не би можеле да се справиме директно преку нашите сопствени...