Дома Теми Гастрономија

Тема: Гастрономија

„Локалните заедници и заштитените подрачја“ – тема на второто издание на...

Во питомиот југозападен агол на Бугарија, во подножјето на планината Беласица, во пограничната зона со Македонија се наоѓа една од заедниците на Слоу Фуд...

Семејството Митрови во светот на тартуфите: Траеме поради предаденост, љубов и...

И покрај мистиката, имиџот поврзан за тартуфите - што поради цената што поради „ликот“, мирисот и вкусот, овие грди убавци стануваат се подостапни и...

Мој Slow Food активизам за обединето и моќно семејството

Мирисот на домашно подготвената, вкусна храна го привлекува семејството на трпеза, а единството на вкусови создава единство во семејството. Мирисот на храната е специфичен...

Радоста во чинијата како антидепресив

Антидепресив чинии во функција на слофудашко размрдување. Откако знам за себе, а меморијата ми е импресивна - и во квантитетот и во квалитетот, храната ја...

Железно време 2020

Храната е патување низ просторот и времето. Давид и Александра не носат на едно такво патување, назад во „железното време“. Ви го споделуваме нивниот...

Револуција на еко кујната

Слоу Фуд Aлијансата на готвачи ќе го оживее движењето за  одржливост во кујната. Француската револуција му oтстапи простор за развој на модерното угостителство, бидејќи готвачите...

Се обидуваме да влијаеме и на подигање на свеста и на...

Долгогодишен новинар и уредник на порталот Арткујна, каде може да најдете голем број на натписи посветени на храната, луѓето поврзани со неа и информации...

#ПосенПеток: Најубавите шест црвени пиперки

Предлог рецепт на Драгица Христова, уредничка на порталот Арткујна, за #ПосенПеток. Нејзиното интервју можете да го причитате тука. Normal 0 ...

Џиновска „пуфка“ за #ПосенПеток

Мојот другар Васко Гошев ми помогна многу околу темата за денешниот посен петок. Тој е голем љубител на природата .Неговите секојдневни прошетки на падините...

Етногастрономија за прилагодување кон промените

Традицијата за одгледување на автохтони видови и сорти на растенија и раси на добиток кои се отпорни на локалните климатски промени постепено се губи,...