Дома Теми ГМО

Тема: ГМО

Вебинар: Зачувај го биодиверзитетот, промени ја иднината на храната!

Во последните 70 години уништивме три четвртини од агробиодиверзитетот внимателно селектиран од страна на земјоделците во текот на претходните 10.000 години. Рамнотежата започна да се...

Зачувувањето на семињата е политички акт

„Семето посадено во почвата не прави едно со Земјата.Тоа не прави да сфатиме дека ние сме Земјата.“ Образувана во полето на физиката и филозофијата, Вандана...

Старите семиња од Словенија во маркетите на „Шпар“

Семиња од старите словенечки сорти овошје и зеленчук ќе им бидат достапни на потрошувачите во трговскиот синџир „Шпар" во Словенија, како резултат на акцијата...

Заборавете на 1% – сега само осуммина поседуваат колку половина од...

Осуммина поседуваат истата вредност на имот како и половина од светската популација и ова ниво на нееднаквост „може да ги разори нашите општества“, предупредува...

Две децении по Доли, дали јадеме клонирано месо?

Доли е најславната овца во историјата, а беше клонирана на 5-ти јули 1996 година во Шкотска, и е првиот цицач клониран од возрасната соматска...

Преку 100 нобеловци против „Гринпис“

Париз - Повеќе од 100 научници од светски ранг, добитници на Нобелова награда, меѓу кои околу 40 за медицина, побара денеска од сите влади...

Протести ширум Европа против компанијата Moнсанто

Вчера, околу 2.000 луѓе се собраа во Париз на протести против „Moнсанто“, мултинационален земјоделско-биотехнолошки гигант, водечки светски производител на хербициди и генетски модификувани семиња...

Сеуште сметате дека ГМО не влијае штетно на здравјето?

Секако, дека постои простор за сомнеж, во морето од информации кои се дистрибуираат денес преку интернет. Затоа подготвивме извештај со преглед на актуелни студии...

Време е да ги разбиеме митовите за пестицидите

„Пред самото пуштање на семето во земјата, прво се става отров за штетниците да не го јадат семето, а потоа малку и за...

Oдобрен е ГМО лососот

За прв пат во историјата Агенцијата за храна и лекови на САД (Food and Drug Administration - FDA) дозволи употребата на генетски модифицирано месо...