Дома Теми Едукација

Тема: Едукација

Наместо таблети, да има зеленчукови градини во секое училиште

Ајде да растеме здраво (трет дел) Активностите кои можат да произлезат од воспоставувањето на училишните градини се важни за поттикнување поддршка од локалната заедница. Па,...

Корона кризата не враќа кон основата

Воспоставените училишни градини на територијата на Град Скопје можеби навидум се пусти, но тие трпеливо го чекаат моментот кога учениците повторно ќе се вратат...

Што може да расте во нашата училишна градина?

Откако ќе завршат подготовките за подигнување на градината, важно е да следи обработка на земјата,  но и испитување на нејзините својства. Една од поважните работи...

Со љубов кон планетата Земја

Ајде да растеме здраво (втор дел) Важноста на градинарството не може да се потцени бидејќи придонесува за зачувување на инсектите и биодиверзитетот. Покрај придобивките од...

Училишните градини се градини на среќата

10 придобивки од Училишните градини во развојот на децата Драги деца, сте размислиле ли колку би било убаво кога во вашиот училиштен двор би имало...

Со градинарство до поквалитетно еколошко образование

Ајде да растеме здраво (прв дел) Живееме во време каде што животот на децата е сведен на постојано седење и многу слаба физичка активност. Освен што...

Само ние сме одговорни за понудата на храна

Конвивиум кој изобилува со позитивна енергија, членови кои со својот ангажман и идеи можат многу да придонесат во својата заедница и во делувањето на...

Училишните градини и филозофијата на давањето

Се вели:  „Раката што дава-не се суши“. Ова е мисла од нашиот македонски народен гениј, која се пренесува со генерации и кажува многу нешта,...

Придружете ни се на предизвикот #ПосенПеток

Нема сомнение дека храната е причина за климатските промени што влијаат врз нашите екосистеми, но исто така таа е едно од можните решенија. Ова...

Зрнестите сојузници во борбата против климатските промени

Мешунките претставуваат основа во исхраната на многу заедници ширум светот, обликувајќи ги традиционалните кујни и традиции низ текот на времето. Тие имаат значајно место...