Дома Теми Заштитени ознаки на потекло

Тема: Заштитени ознаки на потекло

Партнерство за заштита и промоција на македонската храна

Денес, во име на „Слоу Фуд Македонија“, Николче Николовски, претседателот на Националниот одбор и министерот Љупчо Николовски потпишаа Меморандум за соработка помеѓу и „Слоу...

Подготвена и иницијална листа на традиционални производи

Македонија мора да воспостави систем за заштита на традиционалното производство и за поддршка на локалните производители. Законски решенија имаме, но не и позитивни резултати....

Благосостојбата на локалната заедница, наместо корпоративен профит!

Разочарувачки е да се видат помпата во медиумските објави и промоцијата кон која придонесуваат највисоките институции на државата за нечија приватна инвестиција, за сметка...

Хигиената најважна за квалитетно традиционално бело овчо сирење

За правење квалитетно традиционално бело овчо сирење, хигиената е врвен приоритет. Нашите мандраџии во најголем број случаи ги задоволуваат условите од овој аспект. И...

На здравје со мастика за добро расположение и за поздрав живот

По патот каде што се прави егзотичниот пијалок На здравје со мастика за добро расположение и за поздрав живот Доцна есен... Убав врнежлив саботен...

Мајсторлукот на македонското традицонално бело овчо сирење

„Бач“ не може да биде секој. Само пргав, вреден и чист човек, никако тром или мрзлив, децидни се нашите мајстори за традиционално бело овчо...

Дренакот и бело зимското грозје дар од природата кој мора да...

Македонија не ретко се нарекува и како „Земјата на виното“. Тоа не е случајно а ниту погрешно а сигурно и вие ќе се согласите...

Чурек – сплет на љубов, вкусови и традиција

Богатството од различни видови храна направени од брашно се белег на речиси секој регион од Македонија. Со самото тоа што во земјава постојат неколку...

Нова ознака: производи со потекло од висикопланински предели

Виолетовиот ориз од Хималаите, кајсиите без мов од Киргистан и црниот амарант од Андите се само дел од производите, кои ќе можат да носат...

Изгледа како Стилтон, има вкус на Стилтон. Зошто тогаш го нарекуваат...

Фармерот Џо Шнајдер доби широка поддршка во неговата кампања за добивање на заштитен статус за сирењето Стичелтон. Стичелтон се произведува во Нотингемшир според древниот рецепт...