Дома Теми Климатски промени

Тема: Климатски промени

#ПосенПеток: Летна чорба со наут

Летните топли денови, често претставуваат и дилема, што да се зготви. Денови кога апетитот се губи и идеите што да се...

Земјоделството еден од водечките фактори во рекордно високите емисии на метан...

Нивото на метан во атмосферата е повисоко од било кога до сега. Но,поседувањето податоци за емисиите на овој стакленички гас бара...

Консумирањето на свежа,сезонска и локална храна е вистинска промена во однос...

#ПосенПеток со шеф Маре Јаневска: повторно зборуваме на темата храната и климатските промени, овојпат со шеф Маре Јаневска, член на Слоу...

#ПосенПеток како храна за промени со Вања Тодоровска

Зборуваме за храната за промени како одговор на климатските промени со Вања Тодоровска, уредник и новинар на 7дена.мк, гастроном, вљубеник во...

Придружете ни се на предизвикот #ПосенПеток

Нема сомнение дека храната е причина за климатските промени што влијаат врз нашите екосистеми, но исто така таа е едно од...

#ПосенПеток: Бакла сo зелени сливи

Баклата (Vicia faba)  е заборавена мешунка во Македонија. Ретко, но сеуште може да се сретне во гостиварските и радовишките села и...

Зрнестите сојузници во борбата против климатските промени

Мешунките претставуваат основа во исхраната на многу заедници ширум светот, обликувајќи ги традиционалните кујни и традиции низ текот на времето. Тие...

#ПосенПеток – добар ден за вас, уште подобар за планетата Земја!

Вие приклучете се кон предизвикот #ПосенПеток, а ние ќе ве поддржиме со идеи, вкусни и посни рецепти, видеа и награди!

Здружени во коалиција за клима за поамбициозни климатски политики

Се формира коалиција за клима од граѓански организации, меѓу кои и Слоу Фуд Македонија, кои работат на едукација и информирање за...

Вебинар: “Училишните градини – никулци во борбата против климатските промени”

Дали училишните градини се идната алатка во борбата против климатските промени? Една од улогите на Слоу Фуд е...