Nox App Player garageband Facetime odin Download Vulkan Runtime Libraries emulator

Happy New Year 2020 Happy New Year 2020 Images Happy New Year

Дома Теми Млеко

Тема: Млеко

Биеното сирење е македонскиот бит

It's the story of Bieno Cheese It's the Macedonian way Bieno with tomato salad is the only way this cheese should die Ова се највредните коментари кои...

Необично сирење со многу имиња

Постојат работи за кои од секогаш сме слушале, наслушнувале, недослушнале, но се тука околу нас и во позадината на нашите мисли и сознанија, одат...

Земјата на млекото и парите

Пред повеќе од десет години, во своето ремек-дело "Дилема на омниворите", мојот пријател Мајкл Полан објасни дека евтината храна е илузија: ако како потрошувачи...

Македонското традиционално козјо сирење – повторно на трпезата или „гозба“ само...

Ќе успее ли Македонија да направи бренд од козјото сирење, да го врати на домашната, но и да го наметне на светските трпези, да...

Македонското овчарство – чувар на традиционалното бело сирење

Меденица - највисокиот врв на Бистра, 2.400 метри. Спроти него Чаушица, 1.750 метри. Времето како да застанало.Се е поинаку. Особено природата. Од сите страни...

Мајсторлукот на македонското традицонално бело овчо сирење

„Бач“ не може да биде секој. Само пргав, вреден и чист човек, никако тром или мрзлив, децидни се нашите мајстори за традиционално бело овчо...

Нема кој да ги наследи мајсторите на традиционален галички кашкавал

Сезоната на правење традиционален галички кашкавал е од 1 јуни до 15 август. Овој уникатен производ и своевиден македонски бренд, е познат и многу...

„Учи за да не бидеш овчар“

Oваа максима што уште се провлекува низ генерациите во Македонија е една од причините за намалувањето на добитчниот фонд. Според сточарите, иако платата е...

Седум битни разлики меѓу Пармиџано Реџано и Грана Падано

Конзорциумот на сирењето Грана Падано ја тужи американската сапуница "Дебелата и убавата“ (The Bold and the Beautiful), бидејќи во една сцена, еден од ликовите...

Полнети пиперки со домати и сирење

Ова е сезона на полнет зеленчук. Модар патлиџан со зачинет кромид; тиквички со трошки и биено сирење и се разбира, класиката: полнети пиперки со...