Дома Теми Млеко

Тема: Млеко

Нема кој да ги наследи мајсторите на традиционален галички кашкавал

Сезоната на правење традиционален галички кашкавал е од 1 јуни до 15 август. Овој уникатен производ и своевиден македонски бренд, е познат и многу...

„Учи за да не бидеш овчар“

Oваа максима што уште се провлекува низ генерациите во Македонија е една од причините за намалувањето на добитчниот фонд. Според сточарите, иако платата е...

Седум битни разлики меѓу Пармиџано Реџано и Грана Падано

Конзорциумот на сирењето Грана Падано ја тужи американската сапуница "Дебелата и убавата“ (The Bold and the Beautiful), бидејќи во една сцена, еден од ликовите...

Полнети пиперки со домати и сирење

Ова е сезона на полнет зеленчук. Модар патлиџан со зачинет кромид; тиквички со трошки и биено сирење и се разбира, класиката: полнети пиперки со...

Дамата со рејбан очила и црни потпетици

Модерна дама со рејбан очила и црни потпетици, вака познавачите ја опишуваат македонската автохтона раса овци „Праменка овчеполка“. Овчеполката е многу стара раса. Се смета...

Изгледа како Стилтон, има вкус на Стилтон. Зошто тогаш го нарекуваат...

Фармерот Џо Шнајдер доби широка поддршка во неговата кампања за добивање на заштитен статус за сирењето Стичелтон. Стичелтон се произведува во Нотингемшир според древниот рецепт...

Приказната за Фиоре Сардо

Во пресрет на најновото издание на фестивалот Cheese 2015, кој започнува утре во Бра, Италија, Ви ја раскажуваме сторијата за сирењето Фиоре Сардо. Ова сирење,...

Фестивалот CHEESE 2015 се фокусира на планинските пасишта

Од 18-21 септември, улиците на малиот град на Бра во северна Италија  (родниот град на Слоу Фуд  движењето) уште еднаш ќе бидат освоени од...

Maлите производства на сирење и ЕУ

Оваа година фестивалот Cheese 2015 ќе се занимава со темата за усогласување на Европските регулативи за хигиена, а истовремено да се заштити локалното знаење...

Македонските сирења помеѓу најдобрите на светот

Moра да се шегувате со мене со недоверба ни изјави Пиеро Сардо, претседател на Фондацијата за биодиверзитет на Слоу Фуд и експерт за сирења,...