Дома Теми Рецепти

Тема: Рецепти

Риба на кромид

Моето прикажување на одреден рецепт не се базира само на едноставен „протокол” на приготвувањето. Секогаш поаѓам од идејата  да истакнам дека  во современото бурно...

Чомлек „Преспав“ од гостилницата „Лејк Вју“

Во гостилницата „Лејк Вју“, популарниот пансион „Преспав“, најбараното и најпопуларното јадење е чомлек. Овој македонски традиционален специјалитет, карактеристичен за Преспанско Охридскиот регион, во Лејк...

ГОЗБА на Slow Food начин

Овој пат ви подарувам една слика насликана од малку бои, но во неколку нијанси. Но, така убаво искомпонирани, што ни овозможуваат вистинско уживање. Тие...

Дроб тава

Овој период, исполнет со празници и богати трпези, истовремено и сезона на јагнешкото месо, еден од нашите гастрономски брендови кое и како е #SlowMeat,...

Сарма со штавел

Шеф Маре Јаневска, член на Слоу Фуд Водно и Алијансата на готвачи, во својата кујна ни го подготви својот омилен рецепт, наследен од баба...

Домашен Леб по рецепт на „Кози Млеко Планина“

Прекрасна порака ни пристигна од нашите членови од козарската фарма „Кози, млеко, планина“, сместена на падините на Скопска Црна Гора во село Раштак. Додека ние...

Велешко ѓозлеме

Горда на своите велешки корени, лидерката на Слоу Фуд Водно, Василка Стефановска, прва се јави на предизвикот #ГотвиСлоу со еден повеќе од сто години...

Чурек со слатко од диви смокви

Велигденските празници се период од годината каде целото семејство е собрано во домот, околу трпезата, каде неизбежни се традиционалните велигденски пецива. Едно од нив...

Kруша во црвено вино

Иако зимата пополека се повлекува со сите свои негативни епитети, но сеуште не е доцна да си приуштиме некои од нејзините благодети, како на...

Печени пиперки со макало од бадеми

Пиперките, на секого од нас, најмногу му се допаѓаат во есен кога се зрели и црвени, посебно печени на плотна, тогаш нивното месо е...