Дома Теми Тера Мадре Македонија

Тема: Тера Мадре Македонија

Угостителите нудат македонска кујна со странски земјоделски производи

Хотелите и рестораните во туристичките капацитети во земјава не користат земјоделски производи од локални земјоделци, туку набавуваат вакви производи преку големи дистрибутивни синџири. Спротивно...

Чурек со слатко од диви смокви

Велигденските празници се период од годината каде целото семејство е собрано во домот, околу трпезата, каде неизбежни се традиционалните велигденски пецива. Едно од нив...

Светот е поле и за гастрономски натпревар на народите

Светската организација „Слоу фуд“, во чија пирамида на залагања на врвот е грижата за добра, чиста и правична храна, повеќе од 10 години има...

Филмот за Буковската пипер побуди голем интерес кај германските гледачи

Минатата недела на германскиот канал Арте премиерно беше прикажан филмот за буковската пиперка, зачин што се употребува во македонската кујна. Филмот е снимен во битолското...

Бидете дел од MacBee, дадете придонес во зачувувањето на Apis...

Се охрабруваат сите заинтересирани пчелари кои можат да се пронајдат и да допринесат за основната цел на MacBee за заштита на автохтоната популација на...

Состојбата загрижувачка: Охридската пастрмка станува загрозен вид

Според експертите, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на риба и понатаму е повеќе од загрижувачка. Ќе бидат потребни преку 40 години за...

Гранд при за „темјаниката“ на Сашко Андов од винаријата „Ерос“

На традиционалниот натпревар на најдобри млади вина, кој се одржа во Кавадарци, виното “темјаника” на младиот енолог Сашко Андов од винаријата „Ерос“, освои гран...

„Учи за да не бидеш овчар“

Oваа максима што уште се провлекува низ генерациите во Македонија е една од причините за намалувањето на добитчниот фонд. Според сточарите, иако платата е...

„Свирипиле“ – уште еден македонски рецепт кој го освојува светот

Луѓето не можат без него. Веќе одамна е вкус без кој некои јадења се нецелосни. Тешко дека ќе се најде кујна во која го...

Џанфранко Киарини: Бидете горди на своето наследство

Почитуван Шеф Кјарини, добредојдовте во Македонија. Како се случи соработката со нашите готвачи и Slow Food Македонија? Колку време сте во земјава и каков...