Дома Теми Тера Мадре Македонија

Тема: Тера Мадре Македонија

Станушината како аманет

Орце Димитриевски, косопственик на винаријата Брушани, се води од љубовта и традицијата кон виното. Или поточно, оживување на традицијата преку правење вино, длабока посветеност...

Дамата со рејбан очила и црни потпетици

Модерна дама со рејбан очила и црни потпетици, вака познавачите ја опишуваат македонската автохтона раса овци „Праменка овчеполка“. Овчеполката е многу стара раса. Се смета...

10 работи што не смеете да ги пропуштите на Тера Мадре...

Од вчера на Широк Сокак започна настанот Тера Мадре Македонија... започна уште една Слоу Фуд приказна... и ќе трае цел викенд... дојдете заедно да...

Кога хигиенските регулативи го ограничуваат квалитетот

Производството на безбедна храна е неприкосновено, но кога стандардите се применуваат без флексибилност, регулативите за хигиена и пакување можат да доведат до правење повеќе штета...

K’цаната сол, уште една приказна за Кратово

К’цаната сол од Кратово доаѓа директно од облеаните со сонце и галени од ветерот падини на Осоговските планини во Македонија. Ова е патување низ...

Топејнца во сирна недела

Неделата пред Прочка се вика Сирна недела или Сирници поради тоа што во овој период се јадат млечни производи. Некои ја викаат и Бела...

Да прославиме и наздравиме за Станушината

На колена со спуштена капа ... Вака започнува уште една година за лозарите. „Уште во раните утрински часови се оди на лозје. Кој и да те...

Македонски вински водич

`Македонски вински водич` е ново четиво, кое што ја обработува приказната за создавањето на македонските винарии и вина. Авторите Ивана Симјановска и Пол Капуто,низ...

,,Slow food” наспроти ,,Fast food”

Козјачко-пчињскиот регион е еден од идеалните за тоа во државава. Јадења готвени на дрва во за тоа специјални глинени садови, какви што ги готвеле...

Maлите производства на сирење и ЕУ

Оваа година фестивалот Cheese 2015 ќе се занимава со темата за усогласување на Европските регулативи за хигиена, а истовремено да се заштити локалното знаење...