Дома Теми Училишни градини

Тема: Училишни градини

Избрани најдобрите творби на конкурсот на „Полжавче“

Повикот за песни, цртежи и фотографии списанието „Полжавче“ го објави во првиот број на списанието, објавен во декември 2020 година. Освен во печатеното издание,...

Излезе вториот број на списанието „Полжавче“

Минатата седмица на платформата ZOOM беше претставено второто издание на  списанието за училишни активности на организацијата Слоу Фуд Македонија. Области на интересирање и дејствување...

ХO-ХO-ХO ПОЛЖАВЧЕ БРОЈ ДВА!

Декември е. Време е да се подготвиме за славја и здравици, но и да погледнеме назад и да видиме што сме сработиле во годината...

ПОЛЖАВЧЕ ве кани да земете учество на конкурс

ПОЛЖАВЧЕ ВЕ ИНФОРМИРА... Полжавчето бавно се движи и има една голема предност во тоа. Знаете ли која е таа предност? Кога бавно се движите, имате...

Сеуште не започнал летниот распуст за Училишните градини

Завршувањето на школската година е идеален период за сумирање на досега постигнатото во Училишните градини, но и за подготовка на планови за продолжување на...

Светскиот ден на пчелите во училишните градини

На 20 мај се одбележува Светскиот ден на пчелите. Овој датум е поврзан со раѓањето на Антон Јанша, словенечки сликар и пионер во модерното...

Сончоглед во училишните градини за повеќе пчелички

Слоу Фуд Прилеп ја започна својата активност за одбележување на Денот на пчелите, кој веќе традиционално се одбележува на 20 мај. На прилепските основни училишта...

Добредојде за „Полжавче“

Промоција на најмалото чедо на Слоу Фуд Македонија Семето на минатото е цвет на иднината. Оваа оваа мисла најдлабоко ја покажува суштината на Слоу Фуд,...

Наместо таблети, да има зеленчукови градини во секое училиште

Ајде да растеме здраво (трет дел) Активностите кои можат да произлезат од воспоставувањето на училишните градини се важни за поттикнување поддршка од локалната заедница. Па,...

Корона кризата не враќа кон основата

Воспоставените училишни градини на територијата на Град Скопје можеби навидум се пусти, но тие трпеливо го чекаат моментот кога учениците повторно ќе се вратат...