Дома Теми Култура на храна

Тема: Култура на храна

Коледе леде, денес е Бадник, утре е Божиќ

Божикните празници кај Македонците изобилуваат со обичаи и верувања поврзани со почетокот на Новата година. Се верува дека здравјето, родот и благосостојбата на семејството...

Новогодишна здравица

Да е здрава како дрен, да е светла како ден, да е стројна како бор, да е топла како збор, да е цветна како цвет, да е медна како...

Риба на кромид

Моето прикажување на одреден рецепт не се базира само на едноставен „протокол” на приготвувањето. Секогаш поаѓам од идејата  да истакнам дека  во современото бурно...

Кој ја краси корицата на првиот водич „Слоу Фуд гостилници...

Домаќинскиот дух  и гостопримството најдобро „дише“ преку македонската жена. Тоа беше идејата водилка кога се креираше првото издание на водичот „Слоу Фуд гостилници 2021“....

Мирисот на марципан

Божиќ еднствено ме потсеќа на именденот на татко ми и марципанот. Тие секавања до ден денес ми се свежи и ме потсеќаат на едно...

Железно време 2020

Храната е патување низ просторот и времето. Давид и Александра не носат на едно такво патување, назад во „железното време“. Ви го споделуваме нивниот...

„Право на уживање“ со поeзија и вино во карантин

Уживање со позија и вино се доволни за да го задоволите вашето „право на уживање“. Само нколку минути се доволно да в инспирирам да...

Виртуелна викенд дружба со истомисленици

Бидејќи викендов, нема да можеме да посетиме некое место и да донесеме некоја приказна во „Луѓе, места и храна“, решивме да ве поведеме на...