Арка на вкусови

ПубликацииАрка на вкусови

Сподели

Што претставува Арката на вкусови? Како да го создадеме најголемиот каталог на вкусови во светот: богатство кое треба да се открие и чува.

Арка на Вкусови е онлајн каталог на производи на кои им се заканува опасност од исчезнување, а истите се дел од одредени култури и традиции на локалните заедници од целиот свет. Растителните и животински видови може се дел од Арката, но исто така и преработените производи, бидејќи заедно со растителниот и животински биодиверзитет и: сирењата, преработките од месо, лебови и слатки производи полека исчезнуваат заедно со знаењето на фармерите и мајсторите за најразличните занаети кои сеуште постојат, а не се запишани како рецепти, туку претставуваат збир на комплексни вештини и техники на производство кои се пренесуваат со генерации.

Во Октомоври 2012 во Торино за време на Слоу Фуд Интернационалниот Конгрес, уште еднаш се утврди централната улога на биодиверзитетот и се потенцираше дека Арката на Вкусови и во иднина ќе биде основната алатка на организацијата која активно ќе ги вклучи конвивиумите, производителите и локалните заедници. Меѓународниот Извршен Комитет и предложи на Слоу Фуд Фондацијата за Биодиверзитет (технички извршен орган на Слоу Фуд) да го развие и координира проектот Арка на Вкусови, заедно со Меѓународниот Технички Комитет и националните или регионалните комисии, а во соработка со Универзитетот за Гастрономски Науки.

Публикацијата симни ја од тука.

Издавач: Slow Food © 2014

Yредници: Serena Milano, Raffaella Ponzio, Piero Sardo Во соработка со: Francesca Baldereschi, Silvia Ceriani, Laura Drago, Eleonora Giannini, Ursula Hudson, Ludovico Roccatello, Veronica Veneziano
Со техничка и научна пддршка: Carlo Bazzocchi, Daniele Bigi, Sergio Capaldo, Mauro Cravero, Silvio Greco, Federico Infascelli, Gwyn Jones, Paola Migliorini, Luca Nicolandi, Cristiana Peano, Giovanni Perri, Andrea Pieroni, Francesco Sottile
Превод и Редакција: Емилија Неделковска
Изглед и дизајн: Alessia Paschetta
Фотографии: © Xavier Bartaburu, Livio Bersano, Marco Bruzzo, Hilder Buer, Kunal Chandra, Giuseppe Cucco, Giuseppe Fassino, Michèle Mesmain, Oliver Migliore, Paolo Andrea Montanaro, Alberto Peroli, Henriette Smith, Francesco Sottile, Paola Viesi, Slow Food Archives

Slow Wine Fair 2023: „Да“ за локалното вино со висок квалитет

Првиот знак за успешноста на настан од меѓународни рамки...

Slow Wine Fair 2023: Македонските вина на светската мапа со најдобрите винарии

Од денеска до вторник, 26-28 февруари, сите патишта водат...

Излезе третиот број на „Полжавче“

Семето-ркулец на животот е носечка тема на третиот број...