Буковска пипер: Зачин, традиција, идентитет

ПубликацииБуковска пипер: Зачин, традиција, идентитет

Сподели

Зачин, традиција, идентитет

Селото Буково, на источните падини на Баба Планина и Пелистер, на пет километри јужно од Битола, има долга традиција на одгледување пиперки и занаетчиски изработени производи од пиперка. За оваа традиција сведочат записите на патописците и на странските дипломати кои некогаш известувале за него, како и живите сведоштва на луѓето од селото, чуени од нивните предци.

Црвената буковска пиперка е посебна сорта пиперка која традиционално се одгледува во атарот на Буково. Од неа се произведува прочуената буковска пипер, која е неизоставен додаток на јадењата на територијата на Македонија и во поширокиот регион.

Публикацијата симни ја од тука.

©Slow Food Macedonia, 2015

Slow Wine Fair 2023: „Да“ за локалното вино со висок квалитет

Првиот знак за успешноста на настан од меѓународни рамки...

Slow Wine Fair 2023: Македонските вина на светската мапа со најдобрите винарии

Од денеска до вторник, 26-28 февруари, сите патишта водат...

Излезе третиот број на „Полжавче“

Семето-ркулец на животот е носечка тема на третиот број...