МИА: Брисел се насладува галички кашкавал, „станушина“ и мед од Македонија

Прес прегледМИА: Брисел се насладува галички кашкавал, „станушина“ и мед од Македонија

Сподели

Ѓорги Наумчевски е производителот чие вино, од македонската автохтона сорта „станушина“, се најде во кантитната на Европскиот парламент (ЕП) заедно со галичкиот кашкавал и медот од Македонската медоносна пчела.

Наумчевски и претставниците од Слоу фуд Македонија во рамки на „Тера Мадре Балкан“ пред европратениците и вработените во ЕП ги претставија и слаткото од диви смокви, како и буковската пипер.

Интересот за нашите производи беше голем, а приемот одличен.

– Горд сум што можам само дел од Македонија да донесам и да претставам тука, во срцето на ЕУ. Очигледно е задоволството на вработените во Еврпскиот парламент од вкусот на нашето вино, кашкавалот, медот,… Гастрономијата е можеби подобар начин за поврзување на луѓето од политиката, изјави Наумчевски.

Николче Николовски од Слоу фуд Македонија оцени дека речиси секој што дојде на штандот покажа интерес не само да проба од понуденото, туку и да слушне повеќе за регионот на потекло, начинот и технологијата на производство, уникатноста на вкусовите.

– Станува збор за автентични производи кои се дел од нашиот идентитет како народ. Европратениците и вработените тука, во Европскиот парламент, беа пријатно изненадени од комплексноста на вкусот на Галичкиот кашкавал, свежината и овошниот сензорен профил на виното од Станушина, како и од медот од асоцијацијата „Макби“. Интересно е да се напомене дека ова се воедно ексклузивни производи кои не може да се најдат на пазарот во ЕУ поради повеќе законски пречки кои во натамошниот процес на интегрирање на Регионот во Унијата и со нашето делување заедно со институциите, ќе треба да се отстранат, истакна Николовски.

Во Кантината на ЕП имаше уште осум штанда со традиционални производи од Србија, Хрватска, Бугарија, Романија, Албанија, Црна Гора, БиХ и Косово. Според Геновева Руиз Калавера, директор за Балкан во Европската комисија, ваквите специјалитети ги приближуваат балканските земји до луѓето во Европската унија, а тоа е многу важно од економски аспект. Калавера истакна дека треба да се работи на јакнење на изворните капацитети за да можат сите да уживаат во производите.

Традиционалните производи од Западен Балкан, како што беше оценето и на конференциите пред дегустацијата во кантитната на Европскиот парламент, може да бидат носители на економскиот и руралниот развој во регионите од каде потекнуваат, но во оваа насока е неопходна поголема институционална поддршка особено од аспект на регулативите, нивна флексибилност и прилагодување кон можностите на малите, традиционални производители.

Дегустацијата на традиционалните производи во кантината на Европскиот парламент беше дел и од одбележувањето на Меѓународниот ден на биодиверзитетот.

Објавено на: 26/05/2018
Медиум: https://mia.mk/

Office 13 Activator ✓ Activate Full Features Today for Microsoft Office 2013

Office 13 activator ✓ Activate Microsoft Office 2013 products fast ➤ Use KMS or scripts for easy activation on Windows 10 ★ Download now for quick setup

Slow Wine Fair 2023: „Да“ за локалното вино со висок квалитет

Првиот знак за успешноста на настан од меѓународни рамки...

Slow Wine Fair 2023: Македонските вина на светската мапа со најдобрите винарии

Од денеска до вторник, 26-28 февруари, сите патишта водат...

Излезе третиот број на „Полжавче“

Семето-ркулец на животот е носечка тема на третиот број...