На најголемиот фестивал на сирења кој се одржува во Бра, Пиедемонт, Италија od 20-23 септември, ќе бидат претставени неколку традиционални македонски сирења. На овогодинешното издание на Cheese ќе присуствуваат претставници на президиумот „Сирења од Маврово-Реканскиот регион“ кој е формиран со цел заштита и промоција на трите главни млечни производи кои се добиваат од сировото млеко на овцата Шарпланинка (Кашкавал, Бело сирење и Кисело млеко), а ќе презентираат уште неколку сирења од сирово млеко. Cheese 2013 е шанса одблизу да се види интересното македонско млекарство и да се добијат информации директно од производителите.
Повеќе информации за македонскиот президиум „Сирења од Маврово-Реканскиот регион“ може да се прочитате на интернет страната:
http://www.slowfoodfoundation.com/presidia/details/4490/mavrovo-reka-mountain-pasture-cheeses
За да аплицирате за акредитации за Cheese 2013 посетете ја следната интернет страна:
http://cheese.slowfood.it/en/press/request-for-media-credentials/
Канцеларија за печат на Cheese 2013
Интернационална Slow Food: Paola Nano, +329 8321285 p.nano@slowfood.it–
Sharon Aknin, s.aknin@slowfood.it
Град Бра: Raffaele Grillo – Elena Martini +39 0172 438278, urp@comune.bra.cn.it