АРТ КУЈНА: Тера Мадре Салон дел Густо се враќа во градот

Настанот ќе се одржи во Торино, Италија, од 22 до 26 септември 2022 година, а ќе се фокусира на регенерацијата. Тера Мадре беше лансиран во 2004 година како глобален собир на производители на храна од целиот свет и стана средство за развој и примена на филозофијата на Слоу Фуд ширум светот.

14-тото издание на Тера Мадре Салон дел Густо (Terra Madre Salone del Gusto) ќе се одржи во Торино од 22-26 септември 2022 година. Станува збор за најголемиот собир на мрежата Слоу Фуд (Slow Food) и е жив пример за тоа како храната може да биде мост до мирот. Ова покажува како, преку вклучување и размена, можеме да негуваме подобра иднина заедно. Најголемиот и најважниот меѓународен настан посветен на политиката за храна, одржливото земјоделство и животната средина е организиран од Слоу Фуд, регионот Пиемонт и градот Торино.

Слоу Фуд сака да ја искористи енергијата на своето глобално движење со повторно обединување на производителите на храна и активисти од целиот свет во Торино. Целта на настанот е да се дизајнира поинаква иднина за храната, иднина која се обликува преку секојдневниот избор на поединци, во колективните напори на заедниците и во политиките на јавните и приватните институции.

Еди Мукииби, потпретседател на Слоу Фуд, вели: „Следејќи го неизбежното преобликување на Terra Madre Salone del Gusto 2020, се подготвуваме за издание каде повторно ќе се сретнеме; каде што фокусот ќе биде Регенерација во сите нејзини форми. Да се ​​регенерира значи да се врати во подобра состојба и ние ќе разговараме за таа идеја од различни перспективи, фаворизирајќи го (еко)системскиот пристап кон тоа што е храната денес и што мислиме дека треба да биде утре“.

Додека изданието за 2022 година означува враќање во Торино и Пиемонт и сите традиционални формати на настанот – меѓународниот пазар, со сите негови бои, ароми и гласови – ќе продолжи да го шири својот досег преку дигитални активности; оние кои не можат да дојдат во Торино, сепак ќе можат да се приклучат на разговорите за иднината на храната преку Интернет.

„Terra Madre Salone del Gusto 2022 година ќе биде одлична прилика да се истражат прашањата што ги покрена тековната еколошка, климатска и јавна здравствена криза, а да не зборуваме за геополитичката и различните понудени одговори. Нашата цел е да изградиме колективна визија за иднината на храната која ги надминува политичките граници, ставајќи го фокусот назад на заедниците кои нè хранат и нашите односи со нив, како и на пошироката врска помеѓу човештвото и остатокот од природниот свет“, продолжува Мукииби.

Регенерацијата на настанот започнува од неговата локација. „Го избравме Парко Дора, голем парк надвор од центарот на градот, кој се наоѓа на местото на старата челичарница. Тоа е моќен симбол за градот и за Тера Мадре, покажувајќи како екс-индустриските области може да се трансформираат во зелени површини, за доброто на луѓето и на планетата“, заклучува Мукииби.

Регенерацијата е трансверзална тема за Слоу Фуд. Исто како што на дрвото што изгубило една од своите гранки таа може пак да порасне, така и почвата што е осиромашена од монокултури и хемиски инпути може да се регенерира благодарение на земјоделските практики кои ја негуваат земјата, обезбедувајќи хранливи култури, разновидна исхрана и достоинствен начин на живот.

Исто така, можно е да се обноват напуштените планински области преку одржливо одгледување добиток и пасење и да се промени депопулацијата на висорамнините. Слатководните и солените екосистеми може да се обноват со традиционалното знаење на културите кои ги пренесувале нивните техники со векови. Последно, но не и најмалку важно, градовите може да се обноват со намалување на растојанието помеѓу производството и потрошувачката на храна. Ова растојание, кое е и физичко и психолошко, се прошири во текот на минатиот век, правејќи го производството на нашата храна во голема мера невидливо за нас.

Ова издание на Terra Madre Salone del Gusto се надоврзува на искуството од изданијата организирани од 1996 година и на знаењето стекнато во 2020 година, кога настанот се одржа во хибриден формат комбинирајќи онлајн настани и помали офлајн активности каде што е можно.

Тера Мадре беше лансиран во 2004 година како глобален собир на производители на храна од целиот свет и стана средство за развој и примена на филозофијата на Слоу Фуд ширум светот. Неговото име е избрано во чест на Пачамама, како што домородното население на Јужна Америка ја нарекува Мајка Земја, а настанот сега го слават милиони фармери ширум светот. Уште кога започна, Тера Мадре беше срцето на движењето Слоу Фуд, а благодарение на Тера Мадре Слоу Фуд можеше да се прошири во над 160 земји, се вели во соопштението од прес-службата на Слоу Фуд Италија.