Предизвик „фрли цветна бомба“

„На пролет, на крајот на денот, треба да мирисате на нечистотија“. Зборовите од изреката на Маргарет Атвуд не инспирираа: пролетта e тука, време е да ги извалкаме рацете! И, кој би бил подобар начин да се стори тоа отколку со „предизвик со цветна бомба“?

Оваа недела учесниците имаат задача да ги направат своите „цветни бомби“ (мешавина од семиња од диви цвеќиња, глина и почва) и да ги фрлат во својата градина или на јавни места на Светскиот ден на пчелите (20.05 2021).

Зошто предизвик за цветна бомба баш сега?

Инсектите за опрашување (пеперутки, пчели, бумбари и сл.) Играат клучна улога во одржувањето на биодиверзитетот и одржувањето на нашиот систем на храна, со опрашување на култури кои завршуваат како храна на нашите трпези. Без нив, голем број диви и култивирани растителни и животински видови повеќе нема да постојат. Сепак, индустриските монокултури и употребата на токсични пестициди го намалуваат бројот на опрашувачи со застрашувачка брзина.

Слоу Фуд реши да го организира „Предизвикот за цветна бомба“, кој ќе биде ставен под центарот на вниманието, европската кампања која е блиска е до срце: Европската иницијатива за граѓани (ECI) „Спаси ги пчелите и земјоделците“. Поддржана од стотици организации ширум Европа, таа кампања има за цел да собере 1 милион потписи низ цела Европа за да ги обврзе институциите на ЕУ да го решат нашето клучно барање: земјоделство пријателско за пчели во Европа што ги почитува земјоделците, потрошувачите, животните и планетата. Нашата цел со предизвикот „Цветна бомба“ е да ја подигнеме свеста за драматичното опаѓање на опрашувачите и биолошката разновидност заради употреба на токсични пестициди и монокултури и да ги охрабриме луѓето да преземат активности за подобра иднина, со потпишување на ECI.

Забавно и лесни за правење, „цветните бомби“ се силна порака: тие ја кажуваат нашата желба да ја видиме природата повторно да напредува, дури и на најнеочекуваните места. Тие навистина можат да се искористат во вашата градина дома, но исто така и за позеленување на урбаните запуштени места (занемарени кружни текови, цветни леи и жардиниери итн.); тие можат да бидат лансирани насекаде се додека има почва под нив.

Вклучете се!

Потребна ни е вашата помош за да предизвикаме внимание во врска со „Предизвикот со цветни бомби“ и ECI „Спаси ги пчелите и земјоделците“. Како? Лесно е:

Потпишете и споделете ја петицијата „Да ги зачуваме пчелите и фармерите“

Направете многу цветни бомби (прочитајте како подолу)! Не двоумете се да направите слики или видео записи од активноста, и означете тројца пријатели за да ги охрабрите да направат свои бомби.

Од 20 до 23 мај, сликајте ги вашите раце како ги држите вашите цветни бомби, фрлете ги наоколу и објавете на социјалните мрежи со хаштагови #FlowerBombChallenge и #SaveBeesandFarmers и означете нè на социјалните мрежи.

Што е цветна бомба?

Цветна бомба е мало топче составено од комбинација на компост, глина и семиња. Компостот и глината имаат улога на носители на семињата, така што тие можат да се лансираат преку sидови или огради и во недостапни области како што се запуштени локации или железнички пруги.

Како да направите цветни бомби?

Проверете го нашето упатство со инструкции чекор по чекор! (подолу)

Од каде треба да ги започнете?

Цветните бомби може да се лансираат насекаде, каде што има почва за подлога. Нивната разновидност е дел од нивниот шарм:

  • Домашни градини, прозорски саксии или зеленчукова лепенка.
  • Меѓи и мрежни патеки околу вашиот локален град, град или село.
  • Урбани зелени покриви, шупи или сместена.
  • Низ прозорец на воз, автомобил и автобус (тие ќе ги направат патувањата за идните патници многу попривлечни)
  • Запуштени области
  • Скоро секое место е добро место да започнете градинарска герила!

Кои семиња треба да ги користите?

Ве охрабруваме да користите семе од диви цвеќиња во вашите цветни бомби за да имате повеќе шанси да привлечете опрашувачи. Зошто? Видовите на диви цвеќиња се природни или натурализирани растенија кои растат сами, без одгледување и помош. Многу опрашувачи исто така потекнуваат од областа и ќе бараат растенија кои растат во нивната природна околина. Тоа е дел од планот на природата: Дивите цвеќиња и опрашувачи имаат потреба едни од други за да преживеат!

Каде можете да набавите материјали за да направите свои цветни бомби?

Семиња од диви цвеќиња: ви предлагаме да купите (или фуражни култури!) или претходно доколку сте собрале семиња. Локално некои природни диви цвеќиња бидејќи тие се поотпорни и растат без одгледување или помош. Иако на повеќето диви цвеќиња ќе им треба најмалку една година да достигнат зрелост и да цветаат, вие ќе им помогневте на некои природни видови да се вратат во вашето соседство и да обезбедите храна и живеалиште за многу суштества!

Глина: може да набавите глина во прав од вашата локална продавница за училишни материјали или ако имате во близина градина или парк со црвеница почва што можете да ја користите, тогаш можете сами да ископате!

Компост: има неколку различни опции за избор од тука, од готов компост или мешавина за саксии купени од вашата локална цвеќарница, до домашен компост или почва директно од вашата градина.