Дома Теми Slow Fish

Тема: Slow Fish

Риба на кромид

Моето прикажување на одреден рецепт не се базира само на едноставен „протокол” на приготвувањето. Секогаш поаѓам од идејата  да истакнам дека  во современото бурно...

Slow Fish 2021: Циклуси на водата

Ви го најавуваме овогодинешното издание на Slow Fish 2021, биеналниот настан на Слоу Фуд, кој започнува на 3 јуни и ќе трае цел месец...

Состојбата загрижувачка: Охридската пастрмка станува загрозен вид

Според експертите, поради човечката негрижа состојбата со овој ендемски вид на риба и понатаму е повеќе од загрижувачка. Ќе бидат потребни преку 40 години за...

Словенија ја додаде и водата во уставот, како основно право...

Парламентот на Словенија го усвои амандманот со кој се прогласува снабдувањето со чиста вода за "јавно добро управувано од страна на државата" и "не...

Toлстолобик во Охридско езеро

Во Охридско Езеро за време на лов на охридска пастрмка за вештачки мрест кој ова година е многу послаб од минатата година е уловен...

Oдобрен е ГМО лососот

За прв пат во историјата Агенцијата за храна и лекови на САД (Food and Drug Administration - FDA) дозволи употребата на генетски модифицирано месо...

Рибата како извор на жива

Јадење на загадена риба претставува значаен извор на жива за консументот. Големи количини жива се наоѓаат во водите на реките и езерата. Најголемиот извор на...